Rodičovský příspěvek by mohl vzrůst až na 300 tisíc. Doplatek při narození dalšího dítěte ale na vládě asi narazí

Vláda počítá s růstem rodičovského příspěvku až na 300 tisíc korun (zdroj: ČT24)

Programové prohlášení vlády počítá s růstem rodičovského příspěvku na 300 tisíc korun. S dalším návrhem pak přišli poslanci. Chtějí, aby v případě, že do rodiny přibude další dítě, rodiče o nevyčerpanou část příspěvku nepřišli. Babišova vláda ale tento nápad v úterý zřejmě nepodpoří.

Rodiče s jedním dítětem nyní mohou čerpat příspěvek ve výši maximálně 220 tisíc korun. Částka je ale už několik let stejná. Plán na její zvyšování se proto dostal i do programového prohlášení vlády.

Rodiče by změnu pochopitelně uvítali. „Nejnáročnější v rámci financí je první rok, kdy se pořizuje plná výbavička, příkrmy, plíny,“ popisuje Zuzana Koláčková Borovková, která je nyní doma s malou dcerou.

Bývalý ministr Petr Krčál (ČSSD) počítal od ledna s navýšením o 40 tisíc korun. O stejnou částku chtěl zvyšovat i v dalším roce. „Předpokládám, že do konce roku 2021 bychom zvýšili příspěvek na 300 tisíc ve dvou krocích, protože celkový náklad je spočítaný přes osm miliard korun,“ uvedl. Konkrétní úpravy už ale budou na jeho nástupkyni Janě Maláčové (ČSSD).

Navýšení podporuje i pravicová opozice. „Je ale povinností vlády a pana ministra, aby hledal úsporná opatření, aby na navýšení byly finanční prostředky,“ poznamenal místopředseda sněmovního sociálního výboru Jan Bauer (ODS). 

Část poslanců pak přišla s návrhem, aby rodiče, kteří před narozením dalšího dítěte nestihnou příspěvek dočerpat, o zbytek dávky na starší dítě nepřišli. „Rozdíl, který rodič nedočerpá, by byl vyplacen u první dávky na dítě, které bude v tu chvílí mladší,“ upřesnil člen sněmovního sociálního výboru Aleš Juchelka (ANO).

Vláda bude návrh projednávat v úterý a zřejmě k němu dá záporné stanovisko. Rodičovský příspěvek je určen rodiči k náhradě jeho nákladů při péči o malé dítě, napsali do předběžného stanoviska kabinetu vládní legislativci. „Konstrukce dávky proto nezohledňuje počet dětí, o který je pečováno, s výjimkou situace, kdy se jedná o děti současně narozené,“ dodali. 

Vydáno pod