Babišova druhá vláda má největší podíl ministryň v historii Česka

Jak vypadá nově jmenovaná vláda v porovnání s předchozími vládami samostatné České republiky?

Andrej Babiš, který loni v září oslavil 63. narozeniny, se již při prvním jmenování stal nejstarším premiérem v historii samostatného Česka. Před ním tento primát patřil předsedovi úřednické vlády z let 2009 až 2010 Janu Fischerovi, kterému bylo v době jmenování do funkce 58 let a tři měsíce.

Naopak nejmladším premiérem se stal Stanislav Gross (ČSSD), v červenci 2004 mu bylo 34 let a devět měsíců. Babišův předchůdce Bohuslav Sobotka (ČSSD) se stal předsedou vlády ve věku 42 let a tři měsíce. Čtyřicátníky byli v okamžiku, kdy stanuli v čele kabinetu, také Petr Nečas (45; ODS) a Josef Tošovský (47).

Vlády ČR
Zdroj: ČTK

Také podle průměrného věku ministrů (49,6 roku) patří nastupující kabinet k těm starším, je přesto o trochu mladší, než byla Babišova první vláda. Více let bylo v průměru ministrům ve vládách premiérů Miloše Zemana, Jiřího Rusnoka a Jana Fischera.

Když v roce 2014 nastupovala do úřadu Sobotkova vláda, činil její průměrný věk 47,9 roku. Nejmladší byla s necelými 43 roky vláda Vladimíra Špidly. Andrej Babiš je pak prvním premiérem, který je doyenem kabinetu.

Nejvíce ministryň v historii

Mezi 14 členy vlády – 15. členem vlády by měl být ministr zahraničí, kandidáta ČSSD Miroslava Pocheho však odmítl prezident Zeman jmenovat a úřad dočasně povede ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček – jsou čtyři ženy, což je zatím nejvyšší procentuální zastoupení ministryň v historii samostatné ČR – 28,6 procenta.

Ženy ve vládě
Zdroj: ČTK

Čtyři ministryně měl na začátku i minulý Babišův kabinet, ten však měl 15 členů, takže podíl žen dosáhl 26,7 procenta. Čtyři ministryně měl i druhý kabinet Mirka Topolánka, ten byl ale osmnáctičlenný, takže podíl ministryň dosáhl 22,2 procenta.

Například Sobotkova sedmnáctičlenná vláda měla na začátku ženy tři. Česká republika zažila i několik kabinetů tvořených na počátku jen muži, byly to obě vlády Václava Klause, kabinet Miloše Zemana a vláda Petra Nečase.

Pemiér Andrej Babiš, šéfka stání kasy Alena Schillerová, ministr zdravotnictví (a nejmladší člen vládního týmu Adam Vojtěch, šéf resortu dopravy Dan Ťok, ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, někdejší ministr vnitra a současná hlava obrany Lubomír Metnar, ministr životní prostředí Richard Brabec a ministr školství Robert Plaga. Miroslav Toman nominovaný ČSSD už vedl resort zemědělství v úřednické vládě Jiřího Rusnoka.

UDÁLOSTI: Prezident jmenoval druhou vládu Andreje Babiše (zdroj: ČT24)