Babiš poprvé vypovídal na policii jako obviněný v kauze Čapí hnízdo

Designovaný premiér Andrej Babiš (ANO) vypovídal ve čtvrtek poprvé na policii jako obviněný v dotační kauze Čapí hnízdo. Policie v týdnu vyslechla i další obviněné, Babišovu manželku Moniku a dceru Adrianu Bobekovou, píše Právo. Obhájce rodiny se k tomu nevyjádřil. Policie stíhá premiéra a šest lidí pro podezření z padesátimilionového dotačního podvodu. Za to Babišovi hrozí až deset let vězení.

 Čtvrteční výslech byl Babišův vůbec první, který absolvoval v pozici obviněného, a to fakticky až po pěti měsících od druhého rozhodnutí sněmovny jej vydat ke stíhání. V minulosti byl v této kauze sice podávat vysvětlení, ale tehdy ještě nebyl obviněn. Premiér podle informací Práva stejně jako dříve jakoukoli vinu či nezákonné jednání odmítl.

Jakoukoliv vinu odmítly i obě ženy – jeho manželka Monika Babišová i dcera z prvního manželství Adriana Bobeková. 

Areál farmy Čapí hnízdo
Zdroj: ČT24

Stíháno je sedm lidí

V souvislosti s dotací stíhá policie sedm lidí včetně Andreje Babiše. Původně bylo obviněných hned jedenáct včetně místopředsedy Babišova hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Jeho stíhání i stíhání dalších čtyř lidí však žalobce zastavil.

Kromě Babiše, jeho ženy, dvou dětí a švagra Martina Herodese je mezi obviněnými také bývalý předseda představenstva společnosti Farma Čapí hnízdo a někdejší manažer Babišova Agrofertu Josef Nenadál (70) a také někdejší členka představenstva a donedávna náměstkyně jihlavského primátora Jana Mayerová (47).

Ta už také na policii vypovídala, ale podle zdroje Práva byl její výslech přerušen a bude dokončen v nejbližší době. Právě Mayerová s Nenadálem podepsali žádost o evropskou dotaci ve výši padesát miliónů pro Farmu Čapí hnízdo, o kterou nyní jde. O její vrácení nyní usiluje dotační úřad ROP Střední Čechy, který schválil peníze na Čapí hnízdo v srpnu 2008, v červnu 2010 byla farma otevřena. 

Firma požádala o odklad pro vrácení dotace

Požadovaných 50 milionů zatím ale úřad nedostal – firma Imoba, která výzvu dostala jako nástupce původního příjemce dotace, si vyžádala odklad do 29. června a úřad jí vyhověl. 

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do konce roku 2007 Agrofertu. V prosinci 2007 se však přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele, následně získala padesátimilionovou evropskou dotaci z programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila pod Agrofert.

Andrej Babiš charakterizoval v dokumentu Matrix AB Čapí hnízdo jako „nejlepší projekt, jaký jsem kdy vymyslel“. Ve sněmovně předloni uvedl, že skrytými vlastníky farmy byly v době příjmu dotace jeho děti s bratrem partnerky.