Sobotka: Rezignace pučistů je adekvátní a logická

Praha - Šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka v reakci na dnešní rezignaci Michala Haška a Jeronýma Tejce ze stranických funkcí označil jejich krok za adekvátní a logickou reakci na nesouhlas, které jejich chování vyvolalo. Zároveň ale nevidí důvod, aby na post místopředsedy rezignoval i další účastník lánské schůzky Michal Chovanec. Už včera v pořadu ČT Hyde Park oznámil rezignaci na křeslo místopředsedy ČSSD další z pučistů Zdeněk Škromach.

„To, že Škromach, Hašek a Tejc rezignovali na funkce ve vedení sociální demokracie, pokládám za adekvátní a logickou reakci na zásadní nesouhlas, který jejich zákulisní jednání vyvolalo nejen mezi členy sociální demokracie, ale i sympatizanty strany a občany,“ prohlásil Sobotka. Připomněl, že se za něj postavily všechny krajské organizace sociální demokracie. Předseda strany zároveň doufá, že nedělní zasedání ústředního výkonného výboru vyšle jasný signál o tom, že se sociální demokracie zkonsolidovala.

Podle Sobotky není možné rozstřílet celé vedení strany 

Hašek s Tejcem sice rezignovali, mluví ale o likvidaci názorových odpůrců. Trvají ale na tom, aby odpovědnost z nedostatečného výsledku v předčasných volbách vyvodili i další členové předsednictva – vedle Sobotky také Chovanec a Lubomír Zaorálek. Poslední účastník lánské schůzky, jíž krize uvnitř ČSSD vygradovala, jihočeský hejman Jiří Zimola už na svou funkci ve vedení ČSSD rezignoval.

Sobotka ale k tomu řekl, že není možné rozstřílet celé vedení strany. „Nesouhlasím s tím, aby ČSSD rozbila celé své vedení, máme odpovědnost, abychom vedli povolební vyjednávání,“ prohlásil. Upozornil, že například Hašek o lánské schůzce opakovaně lhal, naopak Chovanec byl první, kdo schůzku s prezidentem Milošem Zemanem potvrdil. „Nevidím důvod, proč by měli odstupovat další funkcionáři, protože ti, kdo zorganizovali snahu o změnu poměrů ve vedení a neměli pro to žádnou podporu členské základny, už svou rezignaci oznámili,“ uvedl Sobotka.

Zaorálek hlasy haškovců nevyslyší a o rezignaci neuvažuje. Výzvu označil za falešnou; Hašek s Tejcem prý funkce složili kvůli obavám, že by je z nich odvolal ústřední výkonný výbor. Chovanec - hlavní volební manažer předvolební kampaně ČSSD - prý odpovědnost neodmítá a účty je připraven složit na mimořádném sjezdu. 

Reakce dalších sociálních demokratů:

  • Místopředseda Lubomír Zaorálek: „Nevšiml jsem si, že by mě kdokoliv z okresů či krajů k rezignaci vyzval, žádné důvody k ní necítím… Klíčový faktor neúspěchu byla nejednota sociální demokracie. Nejde o schůzku v Lánech, ale už před volbami někteří okopávali předsedovi kotníky a podíleli se na tom, že obraz strany byl rozmazaný, že jsme vypadali jako zdlouhavá strana, jejich odstoupení vidím jako správnou věc.“ 
  • Senátor Jiří Dienstbier na Facebooku: „Michal Hašek chce ve sněmovně důsledně prosazovat program ČSSD, se kterým byl do sněmovny zvolen. Tedy ten samý program, který je podle něj zřejmě tak špatný, že vyzývá k rezignaci místopředsedu ČSSD Lubomíra Zaorálka odpovědného za jeho přípravu. Jasný a srozumitelný postoj!“
  • Šéf Senátu Milan Štěch: "Doufejme, že bude platit: co nás nezahubí, to nás posilní. Věřím, že ČSSD bude jednotná. Velké ambice některých jednotlivců doufám pominuly… Pánové říkají, že chtějí vyvodit závěry z výsledků voleb, ale nechtějí přiznat, že důvodem bylo jejich neseriózní a zákeřné jednání, které má své kořeny možná dva tři roky zpátky a vyvrcholilo teď."
  • Senátorka Alena Gajdůšková: „V této chvíli je to sice krok správným směrem, ale bohužel už pozdě, ztratili jsme čtrnáct dní, kdy jsme měli vyjednávat o vládě. Těch čtrnáct dní musíme velmi rychle dohnat. Výzva k rezignaci Milana Chovance a Lubomíra Zaorálka je v této chvíli nesmyslný požadavek, to bychom rozložili sociální demokracii, nějaké vedení existovat musí.“
  • Předseda senátorského klubu Petr Vícha: „Oceňuji to, že rezignovali, ale přiznám se, že se mi nelíbila forma, kterou to učinili – byla znovu konfrontační a myslím si, že nic nepochopili. Udělali ze sebe oběti a myslím si, že nezakopali válečnou sekeru. To je neštěstí, potřebujeme jednat o vládě, a ne se utápět ve vlastních sporech.“ 

Ústřední výkonný výbor zasedne v neděli ráno

Další vývoj uvnitř ČSSD naznačí nedělní zasedání ústředního výkonného výboru. Ten by měl zaujmout stanoviska ke dvěma věcem: jednak k usnesení předsednictva, které Sobotku po volbách vyřadilo z vyjednávacího týmu a vyzvalo ho k rezignaci, jednak k otázce mimořádného sjezdu strany. Názory na to, zda sjezd svolat, či ne, se uvnitř strany různí. Sobotka chce navrhnout termín 22. února 2014.

Vydáno pod