Šéf vojenských zdravotníků Bubeník přebírá od listopadu vysokou funkci v rámci NATO

Česko bude mít od listopadu dalšího zástupce ve vysoké funkci v rámci NATO. Ředitel Agentury vojenského zdravotnictví Zoltán Bubeník totiž tři roky povede Výbor náčelníků zdravotnických služeb Severoatlantické aliance. Ten se schází dvakrát ročně a podává zprávy Vojenskému výboru NATO. Bubeník považuje působení v čele nejvyššího lékařského orgánu NATO za ohromnou výzvu.

  • Česko už jednou mělo své zastoupení na Vrchním velitelství spojených sil v Evropě, které sídlí v belgickém Monsu. Pozici zdravotnického poradce tehdy zastával brigádní generál Leo Klein.

„Jsem velice rád, že jsme dostali šanci předsedat výboru náčelníků zdravotnických služeb na příští tři roky,“ poznamenal Bubeník, který zůstane i ředitelem Agentury vojenského zdravotnictví. Bubeník byl zvolen loni v prosinci na 48. zasedaní Výboru náčelníků zdravotnických služeb NATO. 

Podle jeho slov je působení českých vojenských zdravotníků na vojenských misích pro alianční spojence „dlouhodobým dokladem spolehlivosti“.

Generál Zoltán Bubeník povede výbor náčelníků vojenských zdravotnických služeb Aliance (zdroj: ČT24)

V těchto dnech probíhá v Praze zasedání výboru, kterého se účastní asi 80 delegátů z aliančních či partnerských států. Podle Bubeníka se tam řeší například účast zdravotnické služby na velkém aliančním cvičení Trident Junction na přelomu října a listopadu. „Předpokládá se, byť na dálku, podíl českého zdravotnického personálu,“ poznamenal Bubeník.

Delegáti řeší i koordinaci zdravotnických služeb Aliance v souladu s novými výzvami: změnou bezpečnostního prostředí, hybridními hrozbami nebo informační válkou. To podle Bubeníka pro zdravotnickou službu znamená například velký dopad, pokud jde o možnost ohrožení zdravotnických dat vedených elektronickou formou.

Bubeník poznamenal, že přes změnu bezpečnostních rizik zůstává vojenská lékařská práce stále stejná v péči o blaho pacienta. Kvůli nedostatku lékařů i nelékařského zdravotnického personálu spoléhá Aliance stále více na mezinárodní spolupráci. Pokud se tedy připravuje vyslání zdravotníků do některé mise, země do zdravotnické jednotky přispívají jednotlivými týmy.

Bubeník velel polní nemocnici v Kábulu

Zoltán Bubeník velel v roce 2007 polní nemocnicí v afghánském Kábulu. Během jeho mise zahynul v Afghánistánu první český voják Nikolaj Martynov. Dalšího muže v české uniformě zase vážně zranila protitanková střela. „Naučí vás to určitě pokoře, naučí vás to tomu, že vždy nejde všechno podle plánu,“ dodává šéf Agentury vojenského zdravotnictví.