Policie obvinila Drábka z dotačního podvodu. Podle exministra je stíhání vykonstruované

Policie obvinila Drábka a Šišku z dotačního podvodu (zdroj: ČT24)

Policisté obvinili dva bývalé vedoucí představitele resortu práce a sociálních věcí. Podle mluvčího ministerstva jde o bývalého ministra Jaromíra Drábka. Server iDnes.cz uvedl, že je obviněný i jeho někdejší náměstek Vladimír Šiška a jeden z bývalých úředníků. Podezřelí jsou z dotačního podvodu, kterého se podle kriminalistů dopustili v letech 2011 až 2012. Dva obvinění podali kvůli zahájení stíhání stížnost.

Podle mluvčího Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslava Ibeheje souvisí stíhání s transformací organizace Institut výchovy bezpečnosti práce na státní příspěvkovou organizaci Fond dalšího vzdělávání.

Podle kriminalistů vše proběhlo bez opory v zákoně. Podrobnosti ale policie ani ministerstvo nechtěly sdělit. Mluvčí resortu Vladimír Řepka pouze uvedl, že škoda bude vyčíslena v trestním řízení, do něhož se ministerstvo přihlásilo jako další poškozený. 

Fond dalšího vzdělávání existuje od roku 2011 jako příspěvková organizace ministerstva práce. Vznikl kvůli čerpání evropských peněz na projekty ke zlepšení zaměstnanosti. Nejvyšší kontrolní úřad už v červenci 2015 uvedl, že ministerstvo práce při jeho zřizování porušilo zákon. Resortu se podařilo ukotvit fond do legislativy dodatečně. Podle dřívějších informací tak Evropská komise mohla fond vyhodnotit jako neoprávněného příjemce dotací a hrozilo jejich vracení do Bruselu.

Drábek připravuje založení Spolku pro obranu nespravedlivě stíhaných

Drábek o stíhání informoval na svých webových stránkách: „Jsem trestně stíhán za to, že jsem opakovaně podepsal změnu zakládací listiny příspěvkové organizace ministerstva… Proti věcné stránce čerpání nejsou v usnesení žádné námitky, napadán je jen předchozí podpis změny zřizovací listiny, tedy čistě formální akt.“ 

Podle exministra jde proto o vykonstruované obvinění, které ohrožuje důvěru občanů v právní stát. „Nemůžeme se pak divit, že do politiky moc slušných a schopných lidí nechce,“ uvedl s odkazem na stíhání dalších politiků nebo úředníků. 

V prohlášení také Drábek uvedl, že připravuje založení Spolku pro obranu nespravedlivě stíhaných: „Samozřejmě, nežijeme v totalitě, nicméně některé praktiky se tehdejším praktikám nebezpečně přibližují. Proto ten název. Stejně jako tehdy jde jen o to, aby stát dodržoval pravidla, která si sám stanovil.“  

Šiška skončil kvůli zakázkám ministerstva ve vězení

Spolu s Drábkem je stíhaný i jeho někdejší náměstek Vladimír Šiška, který už si přitom odpykává čtyřletý trest za zmanipulování IT zakázek na provoz systému výplaty sociálních dávek. Soud ho navíc nepravomocně uznal vinným i v kauze vydírání firmy OKsystem. Právě kvůli Šiškovi Jaromír Drábek v roce 2012 na post ministra rezignoval.