I o víkendu mohou v Česku překvapit bouřky, teploty však půjdou opět prudce nahoru

Čtvrtek bude nejchladnějším dnem tohoto týdne, od pátku mají teploty pozvolna, ale setrvale růst. Stávající ochlazení doprovázené deštěm je tudíž jen dočasné. Ten, kdo plánuje víkend, by však měl vzít v potaz, že ho může zastihnout i přeháňka či bouřka. Časté ale nebudou, v neděli vyloženě výjimečné.

Za současnou podobou počasí stojí tlaková níže, která se během středy a čtvrtka bude přesouvat ze Slovenska nad Polsko a dál k severovýchodu a do Česka – zejména do východní části republiky – přinese vedle dílčího ochlazení a teplot pod dvaceti stupni i vydatnější srážky.

„Na některých místech může ve čtvrtek během čtyřiadvaceti hodin napršet až padesát litrů na každý metr čtvereční, hlavně v Beskydech a Jeseníkách,“ doplňuje meteorolog ČT Vladimír Piskala. „V Čechách čekáme přeháněk méně, především v západních Čechách může pršet jen ojediněle.“

V neděli již většina území bez deště

Ve čtvrtek se na Moravě a ve Slezsku počítá s teplotami kolem patnácti a v Čechách mezi sedmnácti a jednadvaceti stupni. Od pátku, kdy se mají denní maxima pohybovat mezi sedmnácti a jednadvaceti stupni, už mají teploty jenom stoupat. A nebude už tolik pršet, poznamenala meteoroložka ČT Marie Odstrčilová. „V pátek ještě mohou být místy přeháňky, ojediněle bouřky, spíše odpoledne,“ sdělila.

„V sobotu budou ještě místy přeháňky, ojediněle bouřky, 18 až 22 stupňů, to znamená zhruba o tři stupně tepleji než dneska. Neděle zase o stupínek teplejší, 19 až 23, ale to už by mělo pršet opravdu jen výjimečně. Většina území bez deště,“ prozradila výhled na víkend Odstrčilová.

Růst teplot bude pokračovat i na začátku příštího týdne. „V pondělí a v úterý se teploty mohou dostat na hodnoty kolem dvaadvaceti až třiadvaceti stupňů, v následujících dnech mohou na řadě míst překročit i letních pětadvacet a pohybovat se v intervalu mezi dvaadvaceti a šestadvaceti stupni,“ referoval Piskala.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24