Státní maturity jsou ve finále. Studenti odevzdali těžší testy z matematiky, čekají už jen na výsledky

Konzultant Tomáš Feřtek: Matematika+ je pilotáž něčeho, co je v zásadě rozumné (zdroj: ČT24)

Státní maturity se blíží ke konci svého jarního termínu. Ze strany maturantů byla poslední kapitolou středeční nepovinná zkouška nazvaná Matematika+. Ministerstvo školství si od ní slibuje, že časem nahradí přijímací zkoušky na některé vysoké školy. Již zájem o ni ostatně naznačuje, že ten, kdo to s matematikou nemyslí vážně, se jí raději vyhýbá. Přihlásilo se k ní pouze 2369 zhruba ze 70 tisíc letošních maturantů.

V Gaussově rovině zobrazte množinu všech komplexních čísel z, pro něž platí: |z| = |—3i|. Kdo se v takové úloze cítí jako ryba ve vodě, mohl by se připojit k úzké skupině maturantů, kteří se přihlásili k těžší variantě maturity z matematiky, jejíž test zároveň ukončil letošní jarní termín státních maturit.

Zkouška nazvaná Matematika+ nahradila v roce 2013 původní obtížnější úroveň státní maturity. Zatím jde o testování, loni uvedlo Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT), že v testu uspělo zhruba 74 procent přihlášených, průměrný výsledek činil 48,5 procenta.

Co takové výsledky znamenají, však není zřejmé. Těžší zkouška z matematiky by výhledově měla být propojena s přijímacími zkouškami na některé vysoké školy – kdo odmaturuje, je zároveň přijat k dalšímu studiu.

Zatím se ale maturanti na nic takového těšit nemohou. „Je to pilotáž něčeho, co je v zásadě rozumné. (…) Ale žádnou uchopitelnou informaci, kolik škol takto přijímá nebo o tom uvažuje, jsem nezachytil,“ upozornil Tomáš Feřtek ze společnosti EDUin.

Výsledky všech didaktických testů se ředitelé škol dozvědí v úterý 15. května, nejpozději další den by je měli sdělit maturantům. Výsledky písemných prací zpřístupní CERMAT ředitelům později, ale vždy alespoň den před konáním ústní zkoušky daného žáka. Ty začnou příští středu, potrvají do 8. června.