Aleš Opata převzal funkci armádního šéfa. Hodlá pokračovat v Bečvářově práci

Události ČT: Aleš Opata převzal funkci armádního šéfa (zdroj: ČT24)

Předáním bojového praporu a podpisem předávacích protokolů na pražském Vítkově slavnostně převzal funkci náčelníka generálního štábu Aleš Opata od svého předchůdce Josefa Bečváře. Společně uctili památku padlých vojáků a položili věnec u hrobu neznámého vojína. Bečváře ocenila nejvyšším resortním vyznamenáním – Kříž obrany státu – ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (za ANO). Opata byl do nové funkce jmenován k 1. květnu.

Generálporučík Aleš Opata poděkoval prezidentovi a vládě za důvěru, kterou do něj pověřením vést Generální štáb AČR vložili, a ocenil práci dosavadního armádního šéfa Josefa Bečváře.

„Už jsem to říkal mockrát, odvedl kus práce ve velice složitém období a pro mě tu nejdůležitější, nasměroval armádu tím směrem, kterým by se měla ubírat,“ řekl Aleš Opata na Bečvářovu adresu.

Josef Bečvář, Karla Šlechtová a Aleš Opata
Zdroj: ČT24

Zdůraznil, že s příchodem nového náčelníka do vedení generálního štábu se dosavadní procesy nemění. „V armádě je zvykem, že se pokračuje v nastaveném trendu. Takže i já v nastaveném trendu budu pokračovat,“ zakončil svůj krátký projev.

Na své angažmá se Bečvář dívá s pokorou

Bečvářovo působení v čele Generálního štábu ocenila i ministryně v demisi Karla Šlechtová. Ve své funkci podle ní neměl snadnou pozici a vykonával ji s velkým nasazením. Podle ní zahájil budování sebevědomé armády. 

Sám nyní už bývalý armádní šéf se na uplynulé tři roky dívá s pokorou. Šlo podle něj o přelomové období, ve kterém na jedné straně nastal rozvoj českých ozbrojených sil, na druhou stranu se zhoršila bezpečnostní situace, a vedení armády tak muselo společně se spojenci řešit „řadu těžkých chvil“.

Bečvář v pozici nejvýše postaveného vojáka působil tři roky, z armády odejde po 45 letech koncem června. Své další působení si chce ještě promyslet, i nadále by se chtěl ale věnovat obranným tématům.

Bečvář kladl důraz i na rozšíření aktivních záloh

Josef Bečvář převzal velení armádě v době, kdy se zásadně zhoršilo bezpečnostní prostředí ve světě a začal se navyšovat rozpočet ministerstva obrany. Generální štáb se pod jeho vedením zabýval především přípravou strategických dokumentů dalšího rozvoje armády. Důraz kladl třeba na rozšíření aktivních záloh.

Třiapadesátiletý Opata je vojákem 31 let. Na generálním štábu dosud působil jako zástupce náčelníka generálního štábu. Postupně prošel řadou funkcí od velitele tankové čety, velitele praporu, velitele 4. brigády rychlého nasazení až po ředitele sekce na generálním štábu a zástupce náčelníka.

V letech 2014 až 2017 byl národním vojenským představitelem na vrchním velitelství spojeneckých sil v Evropě. Za hlavní prioritu považuje rozvoj pozemních sil nebo pokračující nábor vojáků.