„Nečasová je hrdinka,“ píší lidé do sněmovny. Poslanci projednají návrhy na vyznamenání

Události: Poslanci projednají návrhy na vyznamenání (zdroj: ČT24)

Dohromady zhruba šedesátku návrhů na státní vyznamenání poslala letos veřejnost do obou komor parlamentu. Šestnáct návrhů, které přišly do Poslanecké sněmovny, ve čtvrtek začnou posuzovat poslanci v podvýboru pro udělení nebo propůjčení státního vyznamenání. Na seznamu figurují třeba spisovatel Vladislav Vančura nebo bývalá ředitelka kabinetu předsedy vlády Jana Nečasová, dříve Nagyová.

Minulý rok prezident vyznamenal celkem 39 osobností. Politici se nyní začínají probírat novými návrhy. Do Poslanecké sněmovny jich od lidí dorazily necelé dvě desítky. „Jsou to vojáci, často in memoriam, lékaři nebo umělci,“ říká předseda sněmovního podvýboru pro státní vyznamenání a místopředseda dolní komory Vojtěch Pikal (Piráti).

Na nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva je nominován například generálmajor Josef Ocelka, který za války působil jako letec RAF. Stejný stupeň ocenění by podle návrhů mohl získat také spisovatel, dramatik a původní profesí lékař Vladislav Vančura.

„Vladislav Vančura byl výraznou osobností meziválečného umění, Stal se spisovatelem, dramatikem, básníkem, scenáristou, filmovým tvůrcem a zároveň inspirátorem a organizátorem kulturního dění. Rozsáhlost, různorodost a specifika jeho tvůrčího úsilí v prvních letech po vzniku ČSR jako by chtěla naplnit kulturní potřeby občanů nového státu. Zároveň pak posílil postavení mladé republiky v žádoucím mezinárodním srovnání kvality umělecké tvorby,“ napsal navrhovatel vyznamenání. 

Hned několik návrhů do Poslanecké sněmovny poslala Česká biskupská konference. Státní ocenění si podle ní zaslouží třeba kněz a účastník protinacistického odboje Anton Gebert, pedagožka, dramaturgyně a scenáristka Naděžda Urbášková nebo farář Josef Suchár, který se angažuje v oblasti sociální péče a charity.

Poslanci podvýboru se budou zabývat také návrhem na vyznamenání Jany Nečasové, dříve Nagyové. „Této ženě hrdince se podařilo neskutečné a neuvěřitelné: bez sebemenšího problému přesvědčit, zmáknout a úspěšně si podřídit a zmanipulovat největší špičky zpravodajských služeb České republiky,“ zní návrh vyznamenání psaný s patrnou nadsázkou.

Sněmovní podvýbor předběžný seznam projedná ve čtvrtek. „Komise je určena k tomu, tyto návrhy přijala a vyzývá kolegy poslance, aby si je osvojili, jinými slovy ten návrh musí být osvojen nějakým poslancem,“ upozornil člen podvýboru pro státní vyznamenání Leo Luzar (KSČM).

Další návrhy doplní také samotní poslanci. „Samozřejmě Jaroslav Falta, už po několikáté, a jeho ukradený titul mistra světa v motokrosu, což byla politická záležitost,“ uvedl člen sněmovního podvýboru Stanislav Berkovec (ANO). Dalšího kandidáta na vyznamenání zmínila členka podvýboru Věra Kovářová (STAN): „To se týká pana Štěpána Gavendy, což byl agent chodec a byl popraven v roce 1954 komunisty.“

Prezident avizoval, že plánuje vyznamenat Alenu Vitáskovou

Seznam návrhů posléze posoudí také organizační výbor a následně sněmovní plénum. Prezident Zeman přitom návrhům Poslanecké sněmovny, Senátu a vlády může, ale nemusí vyhovět.

„Pan prezident zpravidla vyhoví některým návrhům Parlamentu České republiky, vyhoví některým návrhům občanů a sám přinese vlastní návrhy,“ uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Loni sněmovna navrhla prezidentu Zemanovi vyznamenat 36 osobností, Zeman ocenil sedm z nich: válečného veterána Antonína Šubrta, zakladatele a ředitele Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky Vladimíra Maříka, rychlobruslařku a cyklistku Martinu Sáblíkovou, pneumologa Borise Šťastného, folklorní zpěvačku Jarmilu Šulákovou, zakladatele a ředitele Hospice Anežky České v Červeném Kostelci na Náchodsku Miroslava Wajsara a ekonoma Milana Zeleného.

Letos prezident dopředu avizoval, že chce udělit státní vyznamenání bývalé ředitelce Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleně Vitáskové. Chce ji ocenit za její boj proti takzvaným solárním baronům.