Průzkum pro ČT: Volby by vyhrálo ANO, v březnu ale ztrácelo své podporovatele

Hranici pěti procent, nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny, by aktuálně překročilo osm politických stran a hnutí – ANO, ODS, Piráti, ČSSD, SPD, KSČM, STAN a KDU-ČSL. Volby by v současné době vyhrálo hnutí ANO, a to se stejným podílem hlasů jako v říjnových volbách. Zatímco však od října až do února podpora hnutí spíše narůstala, březnová data ukazují na zlom a ztrátu podílu podporovatelů. Za poslední měsíc přišlo hnutí ANO o 3,5 procentního bodu. Vyplývá to z březnového výzkumu agentury Kantar TNS pro Českou televizi.

Na druhém a třetím místě následují ODS a Piráti. Obě tyto strany by si oproti volbám také mírně polepšily (shodně o 2,5 procentního bodu). Mírný přírůstek hlasů by zaznamenala také čtvrtá ČSSD. Aktuální data tak ukazují na zastavení odlivu příznivců této strany.

Naopak SPD spolu s KSČM by podle modelu zaznamenaly úbytek svých podporovatelů. U SPD je patrný trend v podobě úbytku podporovatelů. Ta oproti únorovému modelu ztratila jeden procentní bod, oproti volbám pak tři procentní body. 

Do sněmovny by se podle aktuálního modelu dostaly ještě STAN a KDU-ČSL. Těsně pod pětiprocentní hranicí by zůstala TOP 09.

„Dvě strany, kterým v tuto chvíli dál rostou preference, jsou ODS a ČSSD. Obě čerpají voliče především od hnutí ANO, které od února oslabilo o tři procentní body. ČSSD si tak bere zpět některé voliče, které dříve ztratila, a zřejmě se dostává z nejhorší krize. Naopak v poklesu pokračuje SPD, jejíž preference se zastavily kolem 7,5 procentního bodu. Je možné, že strana vyčerpala všechna svá klíčová témata a bude si muset hledat nová, aby si aspoň tyto preference udržela i nadále,“ uvedl analytik agentury Kantar TNS Pavel Rnocha.

K volbám by šlo přes 70 procent voličů

Deklarovaná ochota jít k volbám do sněmovny aktuálně dosahuje 73 procent. Tato hodnota vysoce přesahuje průměr z minulých let, je však ovlivněna momentální povolební situací a stále probíhajícím vyjednáváním o sestavení nové vlády. Březnový pokles se pohybuje za hranicí statistické významnosti, nicméně do budoucna lze očekávat pokračující pokles deklarované ochoty jít k volbám až na úroveň z předchozích let.

Spokojenost s politickou situací
Zdroj: ČT24

S politickou situací je spokojena čtvrtina populace

Na jaře loňského roku došlo k výraznému propadu hodnocení tehdejší politické situace. První povolební měření v listopadu naznačovalo, že se s novým ustanovením politické reprezentace začíná toto hodnocení vracet ke svému průměru.

Únorové měření roku 2018 tento rostoucí trend potvrzuje, nicméně březnová data naznačují opětovný pokles hodnocení. Aktuálně je tak s politickou situací spokojeno 23 procent obyvatel.

Pevnost volby
Zdroj: ČT24

Pokud by se konaly volby do Poslanecké sněmovny v březnu, pak by o deklarované volbě strany nebo hnutí bylo pevně rozhodnuto 44 procent voličů, dalších 31 % by pak své rozhodnutí spíše neměnilo. Čtvrtina by pak své rozhodnutí spíše nebo velmi pravděpodobně ještě změnila.

„Podíváme-li se na to, jak se pevnost přesvědčení o volbě mění v čase, vidíme, že míra, do jaké jsou voliči rozhodnuti o volbě určité politické strany či hnutí, je dlouhodobě poměrně konzistentní. Významnější výkyvy tak lze očekávat pouze v období voleb,“ uvádí výzkum.

  • Termín sběru dat proběhl ve dnech 10. až 29. března 2018. Zúčastnilo se ho 1200 respondentů. 
  • Způsob sběru dat byl metodou CATI (Computer Assisted Telephone Interview) s využitím náhodného generování mobilních telefonních čísel a pevných linek.
  • Finální datový soubor byl převážen podle základních sociodemografických ukazatelů (pohlaví, věk, kraj, velikost místa bydliště a vzdělání).
    V rámci převážení dat bylo také zohledněno minulé volební chování respondentů, konkrétně účast či preferovaná strana v parlamentních volbách v roce 2017.
  • Statistická chyba
  • ± 1,2 p.b. v případě, že názor zastává 5 % dotázaných
    ± 2,5 p.b. v případě, že názor zastává 25 % dotázaných
    ± 2,8 p.b. v případě, že názor zastává 50 % dotázaných
    ± 2,5 p.b. v případě, že názor zastává 75 % dotázaných
    ± 1,2 p.b. v případě, že názor zastává 95 % dotázaných 
  • Statistická chyba volebního modelu
  • u jednotlivých stran v rozmezí
    ± 0,9 p.b. u stran s nízkým ziskem
    až ± 3,1 p.b. u stran s vysokým ziskem
  • Zadavatelem výzkumu byla Česká televize. Realizátorem výzkumu Kantar CZ.