S politickou situací v zemi je spokojeno jen 18 procent lidí. Klesla důvěra v prezidenta i vládu

Důvěra v prezidenta Miloše Zemana v březnu klesla o šest procentních bodů na 50 procent. Lidé méně věří i vládě, poslancům a hejtmanům. S politickou situací v zemi teď není spokojena téměř polovina společnosti. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Oproti loňskému březnu si prezident pohoršil o pět procentních bodů. Kabinetu Andreje Babiše (ANO) nyní důvěřuje 35 procent občanů, zatímco v únoru to bylo 38 procent. Hejtmani se těší důvěře 41 procent respondentů, minulý měsíc jim věřilo 44 procent dotázaných.

S politickou situací v zemi je nyní spokojeno jen 18 procent občanů, 30 procent není spokojeno ani nespokojeno a téměř polovina lidí (49 procent) vyjádřila nespokojenost. V porovnání s únorem vzrostl podíl nespokojených o šest procentních bodů.

Oproti loňskému květnu, kdy vrcholila vládní krize, ovšem nespokojenost s politickou situací klesla o 18 procentních bodů. Nejhůře je na tom Poslanecká sněmovna, důvěřuje jí jen 27 procent oslovených, což je o pět procentních bodů méně než v březnu. Aktuální výsledek je srovnatelný s tím, jak politickou situaci veřejnost hodnotila před rokem, uvedli analytici CVVM.

Nejvíc lidí dál věří starostům (63 procent) a obecním zastupitelstvům (62 procent). Krajská zastupitelstva si za uplynulý rok polepšila o sedm procentních bodů, věří jim 45 procent Čechů.

Senát je nyní důvěryhodný pro 32 procent účastníků průzkumu, což je zlepšení o čtyři procentní body. Důvěra v ostatní instituce se v meziročním srovnání výrazně nezměnila. 

Průzkum se konal od 3. do 15. března a zúčastnilo se ho 1061 respondentů.