Sto milionů Harvardským fondům stát vracet nemusí, rozhodl Ústavní soud

Harvardské fondy nedostanou zpět 100 milionů korun, rozhodl Ústavní soud. Peníze zajistila policie v roce 2003, kdy také obvinila uprchlou dvojici Viktora Koženého a Borise Vostrého z podvodu. Společnost Harvard Capital and Consulting, která bývala správcem Harvardských fondů, se u Ústavního soudu domáhala vrácení zajištěných peněz. Ten před měsícem ale stížnost odmítl jako neopodstatněnou.

„Stěžovatelce lze dát za pravdu v tom smyslu, že zajištění peněžních prostředků pro účely trestního řízení v délce čtrnácti let je nestandardní. Nicméně v projednávané věci není podstatou pokračování v zajištění peněžních prostředků pro účely trestního řízení, ale v jejich uložení do soudní úschovy,“ stojí ve verdiktu.

„Jinými slovy řečeno, společnost sice stále nemůže disponovat se zajištěnými penězi, ovšem změnil se důvod jejich zablokování. Zatímco v předchozím období byly peněžní prostředky zajištěny pro účely trestního řízení, nyní je to z důvodu vedení občanskoprávního sporu,“ zdůvodnil Ústavní soud odmítnutí stížnosti, a tedy důvody, proč částka přesahující sto milionů korun zůstane zajištěna.

Policie zmrazila peníze na účtu investiční společnosti v likvidaci Harvard Capital and Consulting (HC&C), která bývala správcem Harvardských fondů Viktora Koženého, v červenci 2003. Rozhodnutí o zajištění částky bylo vydáno současně se zahájením trestního stíhání Koženého a bývalého šéfa Harvardského průmyslového holdingu (HPH) Borise Vostrého jako uprchlých.

Investiční privatizační fond Harvard Capital and Consulting v Praze v lednu 1992
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Policie peníze zajistila v roce 2003

Společnost Harvard Capital and Consulting (HCC) vznikla v roce 1990, jejím prvním předsedou představenstva byl Viktor Kožený, zakladatel Harvadských fondů. Harvardský průmyslový holding vznikl z vytunelovaných Koženého privatizačních fondů, má asi 240 tisíc podílníků. Likvidaci a konání valných hromad holdingu provází už řadu let mnoho právních sporů.

Vrchní soud v Praze v roce 2012 uložil Koženému a jeho někdejšímu spolupracovníkovi Borisovi Vostrému nepodmíněné tresty deset a devět let vězení a povinnost uhradit miliardové škody. Oba ale žijí v zahraničí.

Policie peníze na účtu HCC zajistila už v roce 2003. O deset let později Městský soud v Praze rozhodl o pokračování opatření, a to kvůli tomu, že si na peníze činí nárok Harvardský průmyslový holding.

Společnost HCC ovšem podala k Obvodnímu soudu pro Prahu 4 civilní žalobu. Justice prý měla uložit HPH, aby přestal uplatňovat vlastnické právo k částce zajištěné na bankovním účtu. Společnost HCC by tak mohla s penězi disponovat a uspokojit práva svých podílníků. Soud ale v minulosti žalobě nevyhověl.