Poslanci budou jednat o vyškrtnutí terapeuta čínské medicíny, v zákonech je přitom teprve od loňska

Události: Návrh na zrušení oboru terapeuta čínské medicíny (zdroj: ČT24)

Poslanci budou jednat o zrušení profese „terapeut a specialista tradiční čínské medicíny“. Ten se přitom v české legislativě objevil teprve loni v září a některé vysoké školy se chystaly zavést studijní obor čínské medicíny. Babišova vláda v demisi zaujala k senátnímu návrhu na zrušení neutrální stanovisko. Ministersto zdravotnictví chce ale do budoucna čínskou medicínu zahrnout do nové legislativy o léčitelství.

Tradiční čínskou medicínu mohou podle zákona dělat jen terapeuti a specialisté se vzděláním v tomto oboru. V Česku ale doposud žádný kurz takovou akreditaci nezískal kvůli chybějící vyhlášce, která by pro studium stanovila podmínky. Univerzity proto o přípravě neuvažují, výjimkou je Masarykova v Brně a vysoká škola v Hradci Králové. 

„O případném zařazení předmětů nebo celého oboru z této oblasti se bude na fakultě debatovat až v návaznosti na přípravu nové akreditace, která bude pro fakultu aktuální v roce 2020,“ sdělila mluvčí Masarykovy univerzity v Brně Tereza Fojtová. 

Do sněmovny už ale míří senátní návrh, který tyto profese ruší úplně. Tvůrcům senátorské novely, Aleně Dernerové (za SD-SN) a Vladimíru Plačkovi (ČSSD), vadilo mimo jiné to, že čínští léčitelé by byli zvýhodněni, mohli by získat titul bakaláře či magistra a jejich služby by mohly hradit zdravotní pojišťovny.

„Hlavní námitkou proti čínské medicíně jako regulérní součásti českého zdravotnického systému je nejen fakt, že nejde ověřit kvalitu čínských lékařů, ale zvláště to, že peníze za alternativu z Dálného východu mohou chybět jinde, například při léčbě vzácných onemocnění,“ dodávají autoři návrhu. 

Zrušení oboru je správné i podle místopředsedy sněmovního zdravotnického výboru Bohuslava Svobody (ODS). „Že se to zařadilo před tím rokem poslaneckým návrhem do systému, byla chyba, a pokud se to z toho systému dostane, bude to jen a jen dobře.“ 

S tím ale polemizuje místopředseda zdravotního výboru ve sněmovně Jiří Běhounek: „Nechat čínskou medicínu a léčitelství úplně stranou není dobře, myslím, že tady máme dost profesí, které se těm systémům vymykají.“  

Ministerstvo zdravotnictví chystá zákon o léčitelství

Ruku pro senátní návrh vyškrtnout profesi čínského terapeuta ze seznamu nelékařských povolání zvedne i ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (nestr. za ANO). „Těchto alternativních forem je řada dalších, například homeopatie. V zásadě dnes nejsou nikterak uchopeny,“ řekl s tím, že jeho resort už píše pro léčitelství samostatný zákon.

Podle prezidenta Komory tradiční čínské medicíny Josefa Luckého ale čínská medicína do léčitelství nepatří, a to hlavně kvůli akupunktuře. „Akupunktura porušuje integritu kůže, vyžaduje dodržování hygienických standardů. Je nezbytné mít pro ni vyhovující prostory a vzdělání,“ dodává Lucký.

Do současné legislativy o nelékařských povoláních se tradiční čínská medicína dostala na návrh sněmovny. Prosadil to loni tehdejší šéf sněmovního zdravotnického výboru Rostislav Vyzula (ANO) s argumentem, že v Česku působí mnoho poskytovatelů čínské medicíny, ale není možné jednoznačně ověřit jejich vzdělání, rozsah a kvalitu nabízené péče.