Studenti po celém Česku půl hodiny stávkovali, vadí jim ohrožení ústavních hodnot

Studenti ze zhruba tří set vysokých a středních škol po celém Česku zahájili v poledne výstražnou stávku na obranu společenských a ústavních hodnot. Na půl hodiny vyšli ze školních budov, aby dali najevo nesouhlas s přístupem nejvyšších politických činitelů k ústavě. V některých městech se konaly také shromáždění a happeningy.

Do stávky se zapojila většina vysokých škol v republice. Protestovali i studenti z několika desítek gymnázií a dalších středních škol. Stávku podpořila i některá divadla. V projevech, na transparentech i prostřednictvím sociálních sítí studenti kritizovali přístup vrcholných politiků k ústavě či vůči médiím, zejména ze strany prezidenta Miloše Zemana a premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO). 

Účastníci stávky sdíleli své fotografie a videa na sociálních sítích s hashtagem #VyjdiVen. Mohli také podepisovat výzvu na podporu nezávislosti veřejnoprávních médií a proti některým krokům prezidenta Miloše Zemana a vlády v demisi. Sebrané podpisy chtějí organizátoři odnést v pondělí do Senátu.

Babiš výtky odmítl: Ústavu striktně dodržujeme

„Cením si toho, že studenti nejsou lhostejní k veřejnému dění a stejně tak, že své názory prezentují v souladu s právem shromažďovacím,“ reagoval předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Pokud mu bude výzva doručena, k jejímu posouzení svolá vedení Senátu a předsedy klubů, aby se poradili o dalším postupu.

Babiš reagoval na stávku slovy, že vyjádření nesouhlasu je běžnou součástí demokratického procesu. Výtky studentů vůči své osobě i vládě v demisi ale odmítl: „Nevím, v čem konkrétně nedodržujeme ústavu. Není to pravda, chováme se striktně podle ústavy.“

Stávkující studenti ale mají jiný názor. Před budovou pražské DAMU, jejíž studenti stávku zorganizovali, se sešla zhruba stovka lidí. Někteří měli v rukou plakáty s bývalým prezidentem Václavem Havlem, české vlajky nebo parodie prezidentské standarty s nápisem „Pravda vítězí?“.

Na stávku navázal krátký happening na náměstí Václava Havla u Národního divadla, kam přišlo asi 300 lidí. Večer proběhne diskuse v divadle Jatka 78. Mezi hosty bude například expremiér Petr Pithart.

Několik set studentů z okolních škol přišlo i před Národní technickou knihovnu v Praze 6 nebo na pražský Albertov, který je s protesty historicky spjatý. Pedagog z Přírodovědecké fakulty Jan Černý studentům řekl, že na rektorátu UK zasedala Rada vysokých škol, která studentské protesty drtivou většinou podpořila. 

Na náměstí Svobody v Brně se podle odhadů shromáždilo asi 1500 lidí. Převažovali mezi nimi vysokoškoláci a středoškoláci, nechyběla ale ani starší generace. Někteří měli transparenty namířené proti premiérovi v demisi Babišovi (ANO) a prezidentovi Zemanovi. Další debata pokračuje v Divadle Bolka Polívky.

Na ostravské Masarykovo náměstí přišly přibližně dvě stovky lidí. K protestu se připojili i divadelníci, mezi nimi například ředitel Národního divadla moravskoslezského Jiří Nekvasil. „Rozhodli jsme se celé umělecké vedení akci podpořit, protože cítíme, že se ohýbají nějaké principy demokracie,“ míní. Podle něj je většinově zvolené politiky třeba respektovat, na druhou stranu je ale potřeba, aby oni respektovali demokratické principy. 

Několik stovek studentů se zapojilo do stávky také v Olomouci. Prostranství před pedagogickou fakultou u sochy prezidenta T. G. Masaryka bylo v poledne plné mladých lidí. Součástí protestu bude od 15:00 v Divadle na cucky diskuse o hodnotách demokracie a ústavních zvyklostech. Organizátoři počítají s účastí prvního polistopadového rektora Josefa Jařaba či politologa Tomáše Lebedy. 

Ke stávce se připojili i studenti Jihočeské univerzity, kteří se potkali v Jihočeském divadle. Zapojili se i žáci gymnázií v Písku, Prachaticích, Táboře, Vodňanech, střední průmyslové školy Tábor a studenti restaurování Univerzity Pardubice, kteří jsou na praxi na zámku Červená
Lhota. V divadle seděli i herci Pavel Oubram, Tomáš Drápela a Beáta Kaňoková. 

V Královéhradeckém kraji se nejvíce lidí sešlo na Masarykově náměstí v centru Hradce Králové. Několik set studentů středních a vysokých škol přišli podpořit i lidé, kteří se s jejich požadavky ztotožňují. „Pro nás byl impulzem inaugurační projev prezidenta Miloše Zemana, který považujeme za nepřijatelný,“ řekl jeden z organizátorů shromáždění Lukáš Hypius.

V Plzni se asi 500 studentů shromáždilo v kampusu Západočeské univerzity. Na plochu před fakultu elektrotechnickou obkreslili křídou svoje stopy v barvách trikolóry, které symbolizovaly, že jsou připraveni vyjít do ulic kdykoliv znovu, když nebudou souhlasit s tím, co se děje. Další studenti se sešli ještě v centru města před budovami filozofické a pedagogické fakulty. 

V Libereckém kraji se ke stávce přidala Technická univerzita. Na náměstí stávkovalo přes 200 studentů, pedagogů a dalších lidí. Zapojilo se i třináct středních škol, hlavně studenti gymnázií. „Už dlouho s kamarády sledujeme, jak se v naší zemi trošku zadrhává demokracie,“ řekl student maturitního ročníku Gymnázia Jeronýmova Matouš Koleček. Vyjádřil obavu z toho, že jsou do veřejných pozic dosazování lidé s komunistickou minulostí.

Asi stovka studentů Univerzity Tomáše Bati (UTB) stávkovala před budovou rektorátu ve Zlíně. „Je to symbolické připojení, ale za studenty chceme říci své,“ řekla prezidentka Studentské unie UTB Tereza Křížová. K akci se připojily také některé střední školy ve Zlínském kraji.

Zaplnil se i kampus Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. „Jsme přesvědčeni, že věci, jako je morálka a svědomí, by měly být zásadní hybnou silou nejen na úrovni občanské, ale i politické,“ řekl jeden z organizátorů Antonín Kadlec. Po poledni se studenti sešli u lavičky Václava Havla, kam přišli i někteří obyvatelé města. Do akce se v kraji zapojily i dvě desítky středních škol, mimo jiné gymnázia v Bílině či Litvínově.

Stávkovaly i desítky studentů v Pardubicích. Vysokoškolský pedagog Ivo Říha ocenil, že dovedou dát najevo nelibost se současným politickým děním: „Uvědomují si, že to, co je nemravné, nelze pokládat za normální a nelze nad tím mávnout rukou.“ Studenty podpořili také zaměstnanci Východočeského divadla, kteří s petičními archy oslovovali kolemjdoucí. 

Prorektorka Univerzity Pardubice Andrea Koblížková poznamenala, že akademická obec i studenti by měli oslovovat i lidi z jiného názorového proudu a mluvit s nimi. „Je to apel na nás všechny. Jsme tu lidé, kteří mají většinou stejný názor na situaci, tím se třeba vybuduje větší sebevědomí skupiny, ale nedá se tím účinně ovlivnit to, co se děje mimo tuto skupinu.“

Před školy vyšli studenti i na Vysočině. V Jihlavě se před budovou gymnázia sešlo asi 200 lidí. Ke stávce se přidali i středoškolští studenti ve Žďáru nad Sázavou, Havlíčkově Brodě, Třebíči, Telči nebo v Moravských Budějovicích. „Osobně jsem zažil dobu, kdy to, že studenti převzali ve společnosti iniciativu, vedlo k dobré věci,“ uvedl již dříve ředitel třebíčského katolického gymnázia Vít Feldbabel.

Studenti z Gymnázia Třebíč
Zdroj: Gymnázium Třebíč

Středoškoláci protestovali i na Karlovarsku. Vedle krajského města se stávkovalo i v Chebu, Sokolově, Ostrově a řadě dalších měst. Před gymnáziem v Sokolově se v poledne sešlo asi 200 studentů, ale i učitelé a místní. Výzvu k obraně ústavních a společenských hodnot podepsalo asi 250 lidí.

Ve Středočeském kraji se k výzvě #Vyjdiven připojili například studenti Gymnázia Kladno. Zapojily se i školy v Říčanech, Čelákovicích, Českém Brodě, Dobříši, Hostivici, Kolíně, Kralupech, Lysé nad Labem, Mělníku, Mladé Boleslavi či Poděbradech. Velkou podporu měla akce například v Příbrami. 

Akce nemá zpochybňovat výsledek voleb

Výzvu #Vyjdiven vyhlásili studenti DAMU. Iniciátor stávky Luboš Louženský řekl, že akce nemá zpochybňovat volební výsledek, je namířená proti premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO) a prezidentovi Miloši Zemanovi. Čtvrteční protest také nemá být jednorázovou akcí, ale dlouhodobou snahou studentů usilovat o lepší politickou kulturu v zemi.

Studenti například požadují, aby prezident plnil ústavní povinnost jmenováním premiéra, který získá podporu a který nebude trestně stíhanou osobou. Chtějí rovněž, aby vláda v demisi nekonala zásadní a personální kroky ani nevytvářela nové ústavní pořádky a aby proti nedodržování ústavních zvyklostí důrazně vystoupil Senát.

„Prakticky denně vidíme, že si vedoucí představitelé našeho státu v čele s prezidentem dál a dál posouvají mantinely a ohýbají ústavní zvyklosti. Jako studenti s tím zásadně nesouhlasíme,“ dodal Louženský.