Bývalý šéf Hospodářské komory dostal za podvod s fiktivními semináři podmínku

Bývalý šéf Hospodářské komory Petr Kužel dostal u soudu podmínku kvůli podvodu s příspěvky na semináře. Kužel má také zaplatit pokutu skoro půl milionu korun. Verdikt pražského městského soudu je pravomocný. Jde ale už o pátý rozsudek, ve vleklém případu byl Kužel třikrát zproštěn obžaloby a dvakrát dostal podmínku. Teď už je možné proti verdiktu podat jen dovolání k Nejvyššímu soudu.

Petr Kužel podepsal koncem roku 2008 s ministerstvem zahraničí smlouvu, ve které se zavázal, že Hospodářská komora uspořádá pět seminářů zaměřených na proexportní politiku. Akce měly resort prezentovat jako partnera komory. Její bývalý šéf pak nechal podle spisu vyhotovit fakturu na 480 tisíc korun, ačkoliv věděl, že podmínky smlouvy nemůže dodržet. Navíc se prokázalo, že se semináře vůbec neuskutečnily.

Sám Kužel se dlouhodobě hájil tím, že za podepsané smlouvy neodpovídá. Podobné projekty prý od podkladů po závěrečné smlouvy připravovali podřízení a on pak dokumenty pouze podepisoval.

Soudní ping-pong: Případ doputoval až k Nejvyššímu soudu

Soud ho nejdříve zprostil obžaloby, tento verdikt byl ale později zrušen a soudy vyměřily Kuželovi roční podmínku. Případ pak ale putoval k Nejvyššímu soudu, který se Kužela zastal, verdikt zrušil a podřízeným soudům přikázal, aby případ znovu projednaly.

V soudní přetahované pak padly dva zprošťující rozsudky, které ale pro změnu zrušil odvolací soud. Naposledy dostal Kužel půlroční podmínku za to, že pomohl k úvěrovému podvodu. Proti tomu se Kužel odvolal, pražský městský soud však jeho odvolání označil za nedůvodné a verdikt na pátý pokus potvrdil.