Mobilní hospic pro nevyléčitelně nemocné přijde i na tisíce, pojišťovny s úhradami váhají

TÉMA UDÁLOSTÍ: Mobilní hospice zatím pojišťovny nehradí, dlouhodobou domácí péči sice ano, ale platy jsou nízké (zdroj: ČT24)

Pojišťovny zatím neuzavřely žádnou novou smlouvu na provozování mobilního hospicu. Již od počátku roku, tedy zhruba měsíc a půl, by přitom měly být schopné a ochotné platit tuto službu. Možnost posílat lékaře a sestry denně za pacientem, který tráví konec života doma, tak stále mají pouze ty hospice, které se zapojily do zkušebního provozu v posledních dvou letech. Většina nevyléčitelně nemocných pojištěnců si tak musí péči nadále platit sama.

Když navždy odejde blízký člověk, je to smutné, ale až do loňska navíc musel ten, kdo chtěl s umírajícím strávit poslední chvíle doma, platit docela vysoké peníze. Hospice sice nabízejí službu tzv. mobilní péče, kdy lékaři a sestry pečují o nevyléčitelně nemocné doma, ale zdravotní pojišťovny tuto péči nehradí. Péče stojí různě v jednotlivých zařízeních, jde obvykle o stovky korun za den.

Například Jana Surovcová, která se na mobilní hospic obrátila, když do závěrečné fáze dospěla nevyléčitelná choroba její sestry, a znovu, když pečovala o těžce nemocného tchána, platila 200 korun za den. Podle Jany Surovcové to za to stálo. „Vnášeli nám sem spoustu pohody ve dnech, kdy byly chvíle hodně náročné,“ zdůraznila.

Může jít ovšem o docela velký zásah do rozpočtu. Paliativní péče může být záležitost několika týdnů, ale i měsíců. Pokud při ceně 200 korun za den pomáhá domácí hospic pět týdnů, celkem zaplatí rodina sedm tisíc korun.

Platby od samotných pacientů přitom představují jen menší část celkových nákladů. Péče o jednoho pacienta prostřednictvím mobilního hospicu stojí 1900 korun. Většinu peněz tak musí hospice shánět ještě někde jinde. „Snažíme se získat granty, dotace,“ shrnul ředitel domácího hospicu Konipaska ze Znojma Dominik Hes.

Nic se nezměnilo ani po Novém roce, tedy dni, od kterého mohou pojišťovny mobilní hospic proplácet. Pojišťovny dosud neuzavřely smlouvu na mobilní hospic s žádným poskytovatelem, který o to měl zájem. „Zdravotní pojišťovny na to nebyly připravené. Nezbývá nám nic jiného než čekat,“ míní Dominik Hes.

Podle mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Hany Kadečkové zatím žádné smlouvy nejsou, protože teprve musí proběhnout výběrová řízení. „Domácí hospice teprve musí požádat,“ uvedla. Mluvčí Vojenské zdravotní pojišťovny Josef Křivánek pak vzkázal, že o úhradách mobilních hospiců bude jednat pracovní skupina v polovině března. 

Mobilní hospice hrazené během pěti let

V omezené míře fungují úhrady alespoň u těch mobilních hospiců, které byly zařazeny do pilotního programu, který probíhal v posledních dvou letech. Je jich osmnáct a působí pouze v jedenácti krajích. Navíc jejich péči proplácí jen Všeobecná zdravotní pojišťovna. I smlouvy s ní platí jen do konce roku.

Mluvčí VZP Oldřich Tichý však ujistil, že pojišťovna s dalším proplácením mobilních hospiců počítá. „Pokud se ukáže, že by stávající pokrytí nebylo dostatečné a byli by další zájemci, tak ty smlouvy budou projednány,“ přislíbil.

Rozvoj hospicové péče v domácích podmínkách ani tak nebude otázkou nejbližších dnů ani měsíců. Zástupci hospiců věří, že jejich péče může být v rámci pojištění „zdarma“ běžně dostupná v každém regionu do pěti let. 

Domácí péče v krajích
Zdroj: ČT24/Fórum mobilních hospiců/VZP

Hrazená domácí péče je možná, ale ne pro umírající

Pojišťovny přitom již domácí péči hradit umějí, nikoli však paliativní. S lékařským předpisem je možné obrátit se na některou z agentur domácí péče. Z nich pak docházejí k pacientům domů zdravotní sestry. Tento druh domácí péče je však k dispozici například ochrnutým lidem nebo těm, kdo zůstávají po propuštění z nemocnice v domácí péči a doktor jim služby agentury domácí péče předepíše.

Sestry, které v agentuře pracují, pak pacienty postupně obcházejí, během dne je čeká několik návštěv, například Jana Šnýdrová z agentury Acme obchází denně až čtrnáct lidí.

Domácí péči tohoto druhu pojišťovny proplácejí, ohrožuje ji však něco jiného – nízké platy sester. I když jsou neustále v terénu, vydělají si méně než kolegyně a kolegové v nemocnicích – průměrně o čtyři tisíce. Především nemocničních sester se také týká navyšování platů ve zdravotnictví. Ministerstvo ale slibuje, že se to změní. „Cílem je, aby se úhrady péče navýšily rovnoměrně,“ slíbil ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (nestr. za ANO).