Od února začíná platit týdenní otcovská dovolená

Studio 6: Od února začíná platit týdenní otcovská dovolená (zdroj: ČT24)

Novopečení tatínkové si mohou od února během šestinedělí vybrat sedmidenní placenou dovolenou. Jedinou podmínkou je, že si platí nemocenské pojištění a musí být zapsáni jako otec dítěte. Z nemocenské pak dostanou 70 procent základu svého příjmu, tedy stejně jako ženy na mateřské.

S nápadem na zavedení otcovského volna přišel před lety ještě jako ministr práce pravicové Topolánkovy vlády Petr Nečas (ODS). Opatření se tehdy nepřijalo jen kvůli nástupu krize a škrtům v rozpočtu.

  • Přijetí novely uvítala Liga otevřených mužů. Podle jejího ředitele je to pozitivní signál toho, že se otcové berou vážně jako rodiče a vyrovnávají se tak šance žen a mužů.

Prosadila ho až v minulém volebním období Sobotkova vláda s ministryní práce Michaelou Marksovou (ČSSD). Resort práce si od opatření sliboval větší zapojení otců do péče a posílení rodinných vazeb. Vznik otcovské uvítala Liga otevřených mužů i další organizace na podporu rodin.

„U otcovské platí a je podstatné, že muž musí být zapsán jako otec dítěte v knize narození podle zákona o matrikách. Není důležité, zda jsou s matkou manželé a sdílí jednu domácnost,“ řekla mluvčí České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) Jana Buraňová. Jaký bude o otcovskou zájem, se podle ní ukáže zřejmě nejdřív v březnu. To už by úřad mohl dostat první žádosti o proplacení vybraného volna.

Na rodičovskou mohou jít i adoptivní rodiče, pěstouni či registrovaní partneři a partnerky, jimž dítě svěřil do péče soud. „Taková osoba pak může čerpat dávku (otcovské poporodní péče). Není ale opět podmínkou, že by musela být s někým sezdána či mít registrované partnerství nebo sdílet společnou domácnost,“ upřesnila mluvčí. 

Podle Marksové by rodičovskou dovolenou mohlo využít až 80 procent otců.

UDÁLOSTI: První žádosti o otcovskou dovolenou začnou na sociální správu chodit v druhé polovině února, proplácí se zpětně (zdroj: ČT24)

Hospodářská komora kritizuje: Je to nekoncepční a nebezpečné

Otcovská dovolená čelí i kritice. Hospodářská komora ČR ji považuje za riziko pro podnikatele a zároveň za zbytečné opatření. „My to považujeme za další sociální dávku. Navíc to bude komplikovat život firmám z toho pohledu, že pokud si otec v den narození dítěte bude chtít vzít otcovskou dovolenou a bude zrovna pracovat v projektu, který bude nutno dokončit, tak to bude pro zaměstnavatele velký problém,“ míní viceprezidentka komory Irena Bartoňová Pálková.

Upozornila, že Česko má oproti jiným zemím, kde je otcovská dovolená docela běžná, mnohem delší rodičovskou dovolenou, na které se mohou vystřídat oba rodiče. „A to nevyvažuje to, co je v ostatních zemích. Tudíž je systém postavený jinak,“ podotkla. Na druhé straně i viceprezidentka Bartoňová Pálková připustila, že je otázka, zda budou mít otcové o „svoji“ dovolenou zájem vzhledem ke zkrácení mzdy na 70 procent.

Viceprezidentka Hospodářské komory: „Nazýváme to populistickým opatřením, protože nevidíme účinek.“ (zdroj: ČT24)

Otcovská, mateřská a rodičovská – co je co

Otcovskou upravuje zákon o nemocenském pojištění. Podle normy si otcové mohou po narození potomka v šestinedělí vybrat týden placeného volna, pokud odvádějí nemocenské pojištění. Z něj pak budou dostávat 70 procent základu svého příjmu, tedy stejně jako ženy na mateřské. Za den je to letos maximálně 1225 korun, za sedmidenní volno tedy nejvýš 8575 korun.

Narozdíl od otcovské dostává ale matka peněžitou pomoc v mateřství prvních 28 týdnů. Matka, která porodila více dětí najednou, pobírá tuto dávku 37 týdnů. Žena může dávku začít pobírat 6 až 8 týdnů před termínem porodu. V té době je na mateřské dovolené. 

Po skončení výplaty peněžité pomoci v mateřství nebo nemocenského poskytuje stát rodičům rodičovský příspěvek a od té doby jsou na rodičovské dovolené. Pokud matka nepobírala před porodem dávku, pak dostává rodičovský příspěvek už od porodu.

O otcovskou žádají muži u zaměstnavatele

Zaměstnaní muži o volno žádají svého zaměstnavatele. Vyplní přední stranu tiskopisu žádosti o otcovskou, který je na webu ČSSZ, a formulář předají firmě. Ta ho pak s doplněnými dalšími údaji po vybrání sedmidenního volna pošle příslušné okresní správě sociálního zabezpečení. Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), které platí dobrovolně nemocenské pojištění, žádost úřadu dodají po otcovské sami.

„Některým zaměstnavatelům se to samozřejmě nelíbilo. Ale žijeme v moderní době a říkáme, že ta starost o dítě by neměla být jen na ženě,“ komentovala Marksová postoj zaměstnavatelů k otcovské dovolené. 

Peníze muži získají za sedm kalendářních dnů, které stráví s potomkem a jeho matkou, a to do měsíce poté, co úřad žádost dostal. Částku dostanou na bankovní účet či složenkou. U hrubého příjmu 16 tisíc korun bude otcovská 2 583 korun, u 25 tisíc korun pak činí 4 032 korun, u 40 tisíc celkem 5 831 korun. Při výdělku nad 91 078 korun činí otcovská 8 575 korun. 

Dovolená se týká i otců, jejichž dítě se narodilo od 21. prosince minulého roku. „Je tam ale jedna důležitá věc. Pokud se miminko narodilo 21. nebo 22. prosince, musí nastoupit na čerpání dávky už nyní. Pokud by nastoupili pozdější den, už na tu dávku nárok mít nebude,“ upozornila Buraňová.