Devět kandidátů na prezidenta - devět přání do nového roku. Co od letoška očekávají?

Události: I prezidentští kandidáti mají svá přání do roku 2018 (zdroj: ČT24)

O funkci prezidenta České republiky se uchází devět kandidátů. První kolo hlasování se uskuteční už 12. a 13. ledna. Uchazečů o prezidentskou funkci jsme se v abecedním pořadí zeptali, co od letoška kromě svého úspěchu ve volbách očekávají a co si přejí.

Jiří Drahoš si mimo jiné přeje, aby vláda začala s reformami penzí a vzdělávání, které přesahují jedno volební období. „Určitě by to měl být rok, který by měl přinést stabilní vládu, opřenou o demokratické strany a neopírající se o podporu stran extremistických,“ řekl Drahoš pro Českou televizi.

Pavel Fischer vidí rok s osmičkou na konci letopočtu jako příležitost, aby si lidé v Česku ujasnili priority a semknuli síly: „Pokud máme obstát v té světové soutěži, musíme si vyjasnit, co je vlastně důležité, jaké hodnoty, za čím stojíme a co chceme obhájit a případně bránit.“ 

Petr Hannig pak doufá, že Česko ani letos o svou suverenitu ve sjednocené Evropě nepřijde. „Musíme se bránit tomu, abychom byli součástí těch Spojených států evropských, protože Česká republika je sama o sobě silnou republikou,“ soudí prezidentský kandidát.

Marek Hilšer si především přeje, aby se dařilo rodinám a země i letos prosperovala. Pomohlo by podle něj více respektu mezi lidmi. „Abychom spolu uměli komunikovat a aby mezi námi byl dialog, protože je důležitým tmelem pro celou naši společnost,“ řekl Hilšer.

A Michal Horáček věří, že Česko bude za dalších 12 měsíců zase o něco spokojenější a šťastnější. Lidem chce hlavně poděkovat: „Za tu obrovskou práci, kterou odvedli tam, kde žijí a pracují. A já věřím, že právě o toto můžeme opírat dobré naděje do toho budoucího roku.“ 

Někteří kandidáti naopak neskrývají obavy z toho, co svět i Česko letos čeká. Jiří Hynek proto bude rád, když republika důstojně oslaví své jubileum 100 let od vzniku samostatného Československa. „Já očekávám určité zklidnění. Pevně věřím, že budeme zemí, kde bude stabilní vláda, že budeme mít prezidenta, který bude zvolen,“ doufá.

I Vratislav Kulhánek si přeje rok bez konfliktů a fungování ekonomiky jako dosud. „Tam bych si spíše přál, aby konečně strany, které byly demokraticky zvoleny, a to je nepochybné, spolu začaly komunikovat,“ vyslovil svou naději bývalý šéf mladoboleslavské Škody Auto.

O svobodě a bezpečí, o něž bude potřeba i v tomto roce usilovat, mluví zas Mirek Topolánek, jehož přihláška mezi prezidentské kandidáty na poslední chvíli mnohé překvapila. „Já bych si přál, aby rok 2018 byl rokem klidným, bez nějakých velkých vzruchů, teroristických útoků a aby se to promítlo i do životní úrovně lidí,“ řekl někdejší český premiér.

Současná hlava státu ve svém vánočním poselství na TV Barrandov jmenovala celou řadu přání i hodnocení současné situace. Mimo jiné by Miloš Zeman ocenil, kdyby Česko vystupovalo v Evropské unii i v NATO energičtěji. Přimlouval se také za zvýšení veřejných investic. „Zdvihněme hlavu a buďme sebevědomými lidmi, kteří spoléhají na svůj vlastní rozum,“ řekl na Štěpána Zeman.