Vánoční obleva začíná být tradicí, Štědrý den bude ze všech nejteplejší

Ačkoli předpověď počasí na Vánoce provázely letos prudké zvraty, nyní už je prakticky jasno: Tak jako téměř každý rok budou svátky na blátě, vlastně bude nejspíše tak teplo, že by Vánoce mohly připomínat záchvěv jara. Na Štědrý den bude až 11 stupňů Celsia, v dalších dnech již teploty mírně klesnou, koncem týdne už by se mohly opět blížit spíše nule než k desítce.

Teplý, ale nikoli příliš vlídný bude letošní vánoční víkend. Štědrý den, na který zároveň připadá poslední adventní neděle, bude jedním z nejteplejších dnů celého prosince.

Bude to den zatažený, ojediněle může i zapršet – nejvíce na horách v severní části republiky a na Českomoravské vrchovině. Pokud něco spadne na horách, bude to i tam déšť. Nejvyšší teploty totiž na Štědrý den dosáhnou 7 až 11 stupňů Celsia. Zároveň bude docela větrno, v nárazech až 15 metrů za sekundu.

V sobotu bude foukat silný vítr

Nedělní počasí bude důsledkem toho, že v sobotu přejde přes Českou republiku teplá fronta, která přinese zmíněné oteplení. Přes den bude v sobotu chladněji než na Štědrý den – na východě má být maximálně 3 až 7 stupňů, ale v Čechách se postupně oteplí až na 9 stupňů.

Přechod teplé fronty bude provázet i silný vítr. V nárazech dosáhne jeho rychlost 15, na horách i 20 metrů za sekundu (tj. více než 50, resp. 70 km/h). Může i zapršet, a to zejména ve Slezsku a ve východní části Moravy. Zprvu bude na horách ještě sněžit, ale s tím, jak bude během dne stoupat teplota, začne ve všech polohách pršet.

V pondělí a v úterý budou teploty pozvolně klesat

Naopak po Štědrém dnu se počasí zklidní a teploty budou klesat, během vánočních svátků ale jen pozvolna. Na Boží hod lze stále očekávat teploty dosahující 6 až 10 stupňů Celsia, na svatého Štěpána o dva stupně nižší. Vítr zeslábne, nebe bude sice stále zatažené až oblačné, ale hrozí nanejvýš ojedinělé mrholení a na Štěpána zrána mlha.

Předpověď počasí: Na Štědrý den bude kolem 9 stupňů Celsia (zdroj: ČT24)

V dalších dnech budou teploty dále klesat, koncem týdne by mohly být již pouze mírně nad nulou. Zároveň očekávají meteorologové srážky. „Na hory se vrátí sněžení, v nížinách a středních polohách ale bude při teplotách kolem 4 až 5 stupňů výhradně pršet a do konce roku se tam sníh neobjeví,“ poznamenal meteorolog ČT Pavel Karas.

Dobrá zpráva pro lyžaře je, že se neopakuje situace, kterou poznali například před dvěma lety, kdy se hory o Vánocích ještě zelenaly a sjezdovky se vesměs mohly otevřít až v lednu. Tentokrát je na horách sněhu dost a ani žhavý Štědrý den by na tom neměl mnoho změnit.