Zemřel propagátor zdravé výživy Rajko Doleček, bylo mu 92 let

Ve věku 92 let zemřel ve středu propagátor zdravé výživy Rajko Doleček. Český lékař česko-srbského původu byl autorem více než 200 odborných publikací.

Dvaadevadesátiletý Doleček zemřel po krátké vážné nemoci ve Fakultní nemocnici v Ostravě-Porubě. Úmrtí potvrdil Dolečkův syn Branko.

Doleček se narodil v Praze, jeho matka byla bosenská Srbka, otec byl Čech. Studoval medicínu na univerzitě v Bělehradu, lékařská studia ale dokončil na Univerzitě Karlově v Praze. Lékařskou praxi zahájil v říjnu 1950. Jeho lékařská kariéra je spjata s Fakultní nemocnicí Ostrava.

Především v 70. a 80. letech minulého století byl znám z televizních pořadů, jako byl například Nebezpečný svět kalorií. Léčil dokonce manželky tehdejších prominentních státníků a hvězdy populární scény.

Velmi se angažoval za srbský národ, věnoval se mu například v knihách Necenzurované obrazy z dějin jihoslovanských bratrů (2007) nebo Rozhovory s generálem Mladićem (2010). 

O postojích Rajko Dolečka vznikl i dokument nazvaný Návštěva Nebezpečného světa Rajka Dolečka, který  vynesl studentce FAMU Kristýně Bartošové Kouteckého cenu. 

Před dvěma lety byl Rajko Doleček hostem Studia 6 České televize u příležitosti svých devadesátých narozenin:

Vzpomínka na Rajko Dolečka: Před dvěma lety hovořil ve Studiu 6 (zdroj: ČT24)