Premiér Babiš převzal agendu vědy a výzkumu, legislativu dostal na starost Pelikán

Na prvním zasedání vlády Andreje Babiše se stal ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) také šéfem legislativní rady vlády. Vedení rady pro vědu a výzkum převzal sám premiér a šéf hnutí ANO Babiš. Dosud tyto dvě agendy zastávali ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD) a vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Jednacím dnem nové vlády bude středa, znovu se kabinet ale sejde v pondělí. Svoje legislativní priority mají noví ministři předložit do 5. ledna.

Za místopředsedy jednobarevné vlády vybrali členové kabinetu Richarda Brabce, který je ministrem životního prostředí, a Martina Stropnického, který z resortu obrany přešel v nové vládě do čela české diplomacie. Oba jsou místopředsedy hnutí ANO.

„Pan Brabec by mohl zastřešovat naše ekonomické ministry,“ uvedl Babiš. Se Stropnickým chce úzce spolupracovat v tematice evropské politiky, kterou povede jako ministerský předseda. Kabinet jmenovaný prezidentem Milošem Zemanem má celkem patnáct členů.

Správou vědy a výzkumu se Babiš vrátil k praxi dřívějších vlád

Babiš si pod sebe stáhl vedení vědy a výzkumu, jak tomu bylo za vlád řízených občanskými demokraty. Od nástupu Mirka Topolánka v roce 2006 vedl radu premiér, velké kompetence měla první místopředsedkyně Miroslava Kopicová, která post zastávala s pauzami až do roku 2014.

Před volbami 2006 radu vedl místopředseda vlády pro ekonomiku Martin Jahn. Vicepremiér Pavel Bělobrádek převzal v roce 2014 vedení rady od premiéra úřednické vlády Jiřího Rusnoka.

Vláda také pověřila Babiše, aby na summitu Evropské unie odmítl kvóty pro rozdělování migrantů a vedl debatu o příčinách migrace. V rámci jednání o brexitu, kterým se summit bude také zabývat, chce Babiš jednat i separátně s Londýnem s cílem zachovat dobré bilaterální vztahy mezi Českem a Británií. Účast na summitu v Bruselu bude Babišovou první zahraniční cestou ve funkci premiéra. Zatím neupřesnil, kdy pojede na Slovensko, kam tradičně míří první cesty českých premiérů a prezidentů.

Babiš (ANO) také vyjádřil přání, aby Česká republika v budoucnu poslala do Libye vojenskou jednotku na ochranu hranice této země. Úkolem vojáků by byl boj proti migraci. Nyní Česko plánuje na pomoc Libyi poslat peníze. Premiér to řekl novinářům po uvedení nové ministryně
obrany Karly Šlechtové (za ANO) do úřadu. Šlechtová chce v úřadě zjistit, zda je česká armáda bojeschopná.