Pozor na Bačovu slaninu s listérií, může vyvolat zánět mozkových blan

Do Česka se dostalo 230 kilogramů slaniny ze Slovenska obsahující bakterie listérie, informovala Státní veterinární správa (SVS). Bakterie mohou způsobit onemocnění listeriózu, která má nejčastěji podobu lehčí chřipky. Ve vážnějších případech ale mohou vyvolat zánět mozkových blan. Slaninu prodávaly řetězce Tesco a Globus. Oba řetězce i výrobní firma stáhly výrobky z trhu, spotřebitelé je mohou vrátit v místě prodeje.

Kontaminovaný výrobek Bačova slanina Selection Schneider v balení po 300 gramech má datum spotřeby do 26. prosince. Výrobcem je Mecom Group z Humenného, který patří do Carnibona Holdings. Obchody ho v Česku prodávaly od 13. listopadu.

Informaci o bakteriích dostali veterináři ze Slovenska prostřednictvím rychlého systému varování RASFF. Řetězcům za prodej pokuta nehrozí, po informaci o kontaminaci výrobky stáhly.

„Výrobky mohou bakterie Lysteria monocytogenes obsahovat, avšak v limitním množství. Okamžitě poté, co nás Regionální veterinární a potravinová správa v Humenném informovala, že 22. listopadu byl jeden ze vzorků výrobků určených pro český trh pozitivní na výskyt této bakterie, zajistili jsme stažení dané šarže z obchodů ve spolupráci s řetězci. Zároveň jsme sami otestovali kontra vzorky tohoto výrobku v akreditované laboratoři Eurofins v Nových Zámkoch s výsledkem negativní,“ uvedl generální ředitel společnosti Carnibona Holdings Limited Ladislav Čechovič.

Oba slovenské závody Carnibona Group podle něj prochází audity veterinární správy i audity obchodních partnerů a s podobným problémem se dosud nesetkaly.

Výrobek je možné vrátit v místě nákupu

Vzhledem k datu spotřeby lze podle veterinářů předpokládat, že někteří spotřebitelé mohou mít zakoupený produkt ještě doma. „V takovém případě SVS doporučuje uvedený výrobek rozhodně nekonzumovat. Je možné vrátit jej v místě nákupu,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Mluvčí řetězce Tesco Václav Koukolíček sdělil, že slaninu řetězec v minulém týdnu z prodeje stáhnul. „V případě, že si někdo ze zákazníků tento výrobek zakoupil, může jej vrátit a dostane své peníze zpět,“ dodal.

  • Listerióza má nejčastěji podobu lehčí chřipky, při těžším průběhu postihnou pacienta bolesti hlavy, křeče a zmatenost. Bakterie může vyvolat i zánět mozkových blan. Nemoc je problémem především pro lidi se sníženou imunitou, staré lidi, děti a těhotné ženy. Zdraví jedinci by se s bakteriemi měli podle veterinářů vypořádat bez problémů. Bakterie zlikviduje tepelná úprava potravin.