Pospíšil hodlá hájit stejné hodnoty jako dosavadní předsedové TOP 09

Kandidát na nového předsedu TOP 09, europoslanec Jiří Pospíšil chce v případě svého zvolení pracovat na tom, aby strana v komunálních volbách v příštím roce postavila nové kandidátky v co nejvíce městech a obcích, přičemž by využil i nestraníky kandidující za TOP 09. Pospíšil uvedl, že by v nové funkci hájil stejné hodnoty jako dosavadní předsedové strany Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek. Nového předsedu TOP 09 zvolí v neděli.

„Je třeba začít každodenní politickou práci a pokusit se postupně značku TOP 09 obnovovat,“ řekl Pospíšil. „Nás čekají komunální volby, máme je již za 11 měsíců a mým cílem bude právě pracovat na tom, abychom postavili nové kandidátky v co možná nejširším počtu měst a obcí,“ popsal.

Poznamenal, že lidé na kandidátkách ani nemusí být členy strany. Chce se věnovat rozvoji strany a přípravě na komunální a senátní volby, pokud ve volbě uspěje.

Končící předseda Kalousek kritizoval, že v obcích a městech chybějí straně komunální politici, kteří by mohli každodenní prací zpřítomňovat ideje TOP 09. „Jestliže ve větších městech dodnes neexistují místní organizace schopné sestavit přitažlivé kandidátky do komunálních voleb, tak je to neschopnost na hranici sabotáže,“ varoval.

Pospíšil je zatím jediný kandidát na předsedu, což Kalousek před novináři kvitoval s mírným zklamáním. Svoje šance v sobotu Pospíšil hodnotit nechtěl. „TOP 09 je demokratická strana, každý delegát může navrhnout kandidáta přímo před samotným bodem,“ poznamenal. Nominace, které získal v krajích, podle něj ukazují atmosféru ve straně.

„Ale samotná volba je tajná a delegáti sněmu jsou často lidé odlišní než členové krajských výborů či krajských sněmů. Takže prosím, ta nominace signalizuje určitou podporu, ale v žádném případě to nepředjímá výsledek,“ zdůraznil.

Souběh předsednické funkce a poslance Evropského parlamentu nevidí jako nic neobvyklého. „Když se podíváte na složení Evropského parlamentu, je tam několik předsedů národních parlamentních stran. Nebudu, pokud budu zvolen, v tomto směru výjimkou,“ poznamenal.

V případě volby místopředsedů strany bude respektovat jména, která navolí sněm. Byl by rád, kdyby jako první místopředsedkyně pokračovala Markéta Pekarová Adamová. Na místě jednoho z řadových místopředsedů by rád viděl Marka Ženíška, který byl v minulosti jeho náměstkem na ministerstvu spravedlnosti. „Skvěle se mi s ním spolupracovalo,“ podotkl. Dodal však, že je na delegátech, aby sami rozhodli.