V ordinacích už prakticky došla bezplatná vakcína proti chřipce. Za lepší si pacienti připlatí

V některých českých ordinacích není dostatek plně hrazených vakcín proti chřipce. Ty se už na český trh nedodávají a nahrazují se novou, podle lékařů účinnější variantou. Za tu si však pacienti musí připlatit. Změna podmínek úhrady je zatím v nedohlednu, Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) ani pojišťovny ji zatím zaručit nemohou.

Některým ordinacím už nejlevnější očkovací látky došly a část lidí, kteří se chtějí naočkovat, čeká na jejich opětovné dodání nebo změnu úhrady, řekla Jana Uhrová ze Sdružení praktických lékařů. Jenomže doobjednat tuto vakcínu už nejde: záleží na tom, kolik vakcín si jednotlivé ordinace objednaly začátkem letošního roku.

  • Čtyřvalentní vakcína poskytuje širší ochranu proti chřipce, protože na rozdíl od třívalentní vakcíny chrání proti čtyřem chřipkovým kmenům současně.

„Třívalentní vakcíny už jsou již v podstatě vyprodány,“ řekl ČT Petr Foukal, předseda společnosti Avenier, a. s., která na český trh očkovací látky distribuuje. Podle něj obnovení dodávek levnějších vakcín v plánu není: „Třívalentní očkovací látky už k dispozici nejsou a nebudou – tudíž jako distributor už obnovení dodávek neplánujeme. Na druhou stranu čtyřvalentní vakcíny jsou k dispozici, a to v dostatečných objemech,“ uvedl.

Kvůli ubývajícím zásobám plně hrazených vakcín proti chřipce se tak letos podle Uhrové přišel naočkovat menší počet lidí. „Procento proočkovanosti nejsem schopna odhadnout, nepochybně bude ale nižší než ke stejnému datu v loňském roce,“ uvedla Uhrová.

Plná úhrada jiné vakcíny? Nejdřív v prosinci

Jestli v dohledné době začnou pojišťovny plně hradit novou vakcínu, není podle mluvčí SÚKL Lucie Přinesdomové zatím jasné. Dřív než začátkem prosince to ale nebude, až do konce listopadu je totiž podle aktuálního seznamu nejlevnější INFLUVAC. Ten však začátkem listopadu ohlásil konec dodávek.

V Česku jsou v současnosti dostupné tři druhy vakcín proti chřipce: třívalentní VAXIGRIP a INFLUVAC a letos nová VAXIGRIP TETRA. Tato čtyřvalentní vakcína je podle lékařů účinnější. Zároveň je ale dražší a pacienti, kteří mají od pojišťovny nárok na úhradu očkování proti chřipce (např. lidé starší 65 let nebo chronicky nemocní), si za ni musí doplatit asi sto korun.