Drtička připravila Jana o obě ruce. Nyní shání peníze na robotické protézy

Konto Bariéry vyhlásilo sbírku na Janovy chytré ruce (zdroj: ČT24)

Čtrnáctiletý Jan Kříž přišel před čtyřmi lety o obě ruce. Nyní má možnost získat speciální protézy, které mu umožní třeba vzít do ruky sklenici nebo psát na počítači. Jedna robotická ruka ale stojí šest set tisíc korun. Konto Bariéry proto vyhlásilo sbírku.

„Šel jsem kolem zapnuté drtičky a zakopnul sem,“ popsal Jan vteřinu nepozornosti, po které před čtyřmi lety přišel o obě ruce v zápěstí. Hned čtrnáct dní po úrazu se ale naučil navzdory bolestem znovu psát. Nechal si vyrobit speciální násadu, do které upevnil tužku.

Pak dostal protézy hrazené pojišťovnou, se kterými se také rychle sžil. Před měsícem rodinu oslovil protetik, jestli by Jan nechtěl vyzkoušet lepší robotickou ruku. Umožňuje mu mimo jiné snáz se napít nebo i najíst a také hrát na pozoun.

Lidé se s takovou protézou obvykle sžívají měsíce. Jan to zvládl za dva týdny: „Připadá mi, že se s touhle rukou můžu líp vyrovnat ostatním.“ Zapůjčenou protézu už ale musel vrátit. Cena dvou nových je milion dvě stě tisíc. Rodina proto požádala o pomoc Konto bariéry.

„Setkávám se spoustou příběhů lidí, kteří mají za sebou tu pitomou vteřinu, která jim změnila život. Honza na mě ale udělal dojem jako zatím málokdo,“ řekla České televizi ředitelka Konta Bariéry Božena Jirků. Konto už proto vyhlásilo na svých webových stránkách na Janovy chytré ruce sbírku. Stejně jako jiným potřebným mohou lidé i jemu peníze na protézy poslat na transparentní účet organizace.