Češi rozhodli, které strany se budou podílet na vládě. Výsledky hlasování se dozví večer

Volební místnosti v Česku se uzavřely a volební komise začínají se sčítáním hlasů. O hodinu déle mohou voliči hlasovat jen v Opavě, kde začaly volby kvůli technickým problémům později. Voliči rozhodovali o novém složení Poslanecké sněmovny a tím i o podobě budoucí vlády.  Informace o výsledcích voleb by mohly být známé do večera. Dopoledne sahala volební účast k 50 procentům.

On-line přenos

ON-LINE: Volby 2017

  • 23:30
    Česká televize

    ČT24 bude politické dění sledovat také o víkendu. Předseda ANO Andrej Babiš bude hledat potenciální ministry. Piráti zase rozhodnou třeba o tom, koho navrhnou nebo podpoří do čela sněmovny.

  • 22:41

    „To bych nechal otevřené, uvidíme, jak se celá situace bude dále vyvíjet,“ reaguje místopředseda hnutí Petr Vokřál na otázku, zda je ANO připraveno vládnout i bez důvěry. Je to předčasná otázka, dodal.

Volební komise se potýkaly s několika problémy. Například ve volebním okrsku v Mateřské škole Dětský svět v Opavě začaly volby o tři čtvrtě hodiny později. Kvůli problémům se zámkem se totiž členové volební komise ani voliči nemohli dostat do budovy. „Občané v tomto okrsku budou moci volit až do 15:00. Rozhodla o tom okrsková volební komise,“ sdělila mluvčí moravskoslezského krajského úřadu Miroslava Chlebounová.

V některých krajích zase komise řešily problém s voličskými průkazy. Byly totiž vydané na starých formulářích, které platily jen do roku 2014. Jednotlivé případy řešili například v Libereckém, Královéhradeckém nebo Pardubickém kraji. Většinou se komisi podařilo spojit s příslušným úřadem, volební právo tak nebylo lidem odepřeno.

V sobotu hodil do urny svůj hlas například premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nebo prezidentští kandidáti Michal Horáček a Jiří Drahoš. Prezident Miloš Zeman i řada lídrů kandidujících stran patřili mezi páteční voliče.

Lídři politických stran odvolili již první den voleb (zdroj: ČT24)

Po uzavření volebních místností začaly komise sčítat hlasovací lístky a další údaje, jako je například počet voličů. Tyto informace následně postoupí ke zpracování Českému statistickému úřadu, který výsledky hlasování zveřejní na volebním serveru. Volební výsledky budou zveřejňovány průběžně, většina z nich by mohla být známa do pozdního večera.

Už v pátek mohli voliči hlasovat od 14 do 22 hodin. Podle odhadu volebních komisařů této možnosti využilo přes dvě pětiny z osmi milionů voličů.

Volbení účast ve většině krajů se v sobotu před 11. hodinou pohybovala kolem 50 procent. Na některých místech dosahovala až k 60 procentům – například v Hradci Králové a Plzni volilo 55 procent voličů, v Praze 11 volilo 57 procent voličů. Vyplývá to z informací od volebních komisařů. 

Voliči mohli vybírat ze 7500 kandidátů

O přízeň voličů v letošních volbách usiluje rekordní počet kandidátů – více než 7500. Nominovalo je 31 stran a hnutí. Zvoleno ale může být jen 200 z nich, na jedno poslanecké křeslo tak připadá zhruba 37 uchazečů.

Právo volit má více než osm milionů českých občanů, v zahraničí se letos k volbám přihlásilo zhruba deset tisíc z nich. Volit mohou Češi starší 18 let, kteří nebyli zbaveni způsobilosti k právním úkonům.

Ve volební místnosti je nutné prokázat svou totožnost občanským průkazem nebo cestovním pasem. Pokud někdo na poslední chvíli zjistí, že má doklad propadlý nebo ho ztratil, stále může hlasovat. Na úřadech totiž fungují tzv. občankové pohotovosti, které se zavřou až spolu s volebními místnostmi. Obecně stačí přinést dvě fotografie a rodný list. Průkaz pak bude platit měsíc.

Lístek musí být v obálce a nepřetržený

Voliči mohou dát hlas buď celé straně, nebo na kandidátce vybrat své favority. V takovém případě mohou dát nejvýše čtyřem kandidátům přednostní hlasy tím, že zakroužkují pořadové číslo před jejich jménem. Pokud by někdo zakroužkoval více lidí, zůstává hlas pro stranu platný, preferenční hlasy se ale neberou v potaz.

Neplatné jsou napodobené nebo přetržené hlasovací lístky. Pokud je ale lístek jen natržený a volební komisař z něj dokáže vyčíst potřebné údaje, zůstává platný. Hlas voliče by byl neplatný i v případě, kdyby v hlasovací obálce bylo několik hlasovacích lístků, případně by lístek nebyl v obálce.