Soud řeší napadení studenta při návštěvě čínského prezidenta. Tvrdí, že ho policisté bili a škrtili

Soud rozplétá případ studenta údajně napadeného dvěma policisty (zdroj: ČT24)

Soud rozplétá případ studenta Josefa Tajovského, údajně napadeného dvěma policisty. Rok a půl stará kauza se váže k odjezdu čínského prezidenta. Muž tehdy na policisty zakřičel, aby se styděli. Následně skončil na služebně, kde ho hlídka podle jeho slov zbila a škrtila. Obžalovaní to odmítají. Soud odročil další jednání na listopad. Soudkyně chce předvolat a vyslechnout i další policisty, kteří tehdy po celou dobu na služebně byli.

Soud ve čtvrtek zhlédl sedm videonahrávek z celého incidentu. Záznamy měly ukázat, zda policisté Tajovského skutečně napadli, jak tvrdí. Nejdelší téměř čtyřicetiminutové video pocházelo z policejní služebny na pražských Vinohradech, kam policisté studenta po zadržení odvezli.

Podle státní zástupkyně Martiny Adámkové záznam ze služebny slova poškozeného potvrzuje: „Jeden z obžalovaných výrazně gestikuluje vůči poškozenému, který sedí na židli v rohu pod kamerou. Kamera ho zabírá ze shora. Je vidět útok obžalovaného směřující vůči němu.“ Obviněný policista Jan Nekvapil letos v červnu tvrdil, že Tajovskému jen luskl prsty u levé tváře.

Student byl ale i na služebně více než dvacet minut spoutaný. Pak mu druhý obviněný policista Martin Kopp sundal pouta a odvedl ho do vedlejší místnosti bez kamer, kde ho měl škrtit. „Lze se podle mého domnívat, že ho odvedl právě proto, aby nebyla v dohledu kamera,“ uvedla Adámková.

Josef Tajovský
Zdroj: ČT24

Tajovského přišli k soudu podpořit asi dvě desítky studentů ze školy, kterou dříve navštěvoval. Soudkyně Iva Fialová ale jejich přítomnost zpochybňovala, i když bylo jednání veřejné. „Nevím, jestli to má působit nějak výchovně,“ ptala se učitelky, která se studenty přišla. Obávala se, že studenti nemají o případu dostatek informací. Podle učitelky ale všichni dobře ví, o čem kauza je.