Zeman svolá po volbách sněmovnu až za 30 dnů. Chce zabránit obstrukcím

Zeman svolá po volbách sněmovnu až za 30 dnů (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman využije po volbách maximální možnou lhůtu 30 dnů, než svolá zasedání Poslanecké sněmovny. Chce tím získat co nejvíc času na politickou diskusi. Po 28. říjnu se chce také setkat se zástupci všech zvolených parlamentních stran. Zeman to řekl na závěr své návštěvy v Plzeňském kraji.

Třicet dnů je maximální lhůta, kterou umožňuje ústava. Zeman to odůvodnil tím, že se některé strany chystají obstruovat, nebo dokonce sabotovat volbu předsedy sněmovny.

„Bez ní ale nelze učinit další navazující kroky. Přál bych si proto, aby byl dostatek času na diskusi parlamentních subjektů nejenom na téma předsedy, ale i celého předsednictva Poslanecké sněmovny,“ řekl na tiskové konferenci.

Svolání zasedání sněmovny až 30. den po volbách znamená, že týž den začne i ustavující schůze dolní komory. Stát by se tak mělo v pondělí 20. listopadu. Pokud Zeman dodrží avizovaný postup, zachová se stejně jako před čtyřmi lety.

Prezident rovněž informoval, že se po 28. říjnu sejde v sestupném pořadí s vedením všech parlamentních subjektů. „Zeptám se na jejich názor, pokud jde o politickou strukturu České republiky po volbách,“ poznamenal s tím, že teprve po těchto schůzkách chce sáhnout k dalšímu uplatnění svých pravomocí. 

Zasedání sněmovny má prezident ze zákona svolat tak, aby začalo nejpozději 30. den po volbách. Kdyby ho nesvolal, dolní komora by se 30. den sešla sama. Nejdříve se může ustanovující schůze konat den po uplynutí předchozího volebního období. Nynější volební období skončí 26. října, kdy také zaniknou mandáty současných členů dolní komory.