Jak vybrat lístek poslepu? Nevidomí voliči čelí mnoha překážkám

Události: Jak volí nevidomí občané? (zdroj: ČT24)

Mají právo a chtějí volit, jenže nedokážou v obálce najít vybraný lístek. Mají své favority, ale nejsou schopni je sami zakroužkovat. Nevidomí lidé čelí během voleb několika překážkám. K urnám jich v pátek a sobotu přesto může podle odhadů přijít až 60 tisíc.

Eva Odehnalová, která žije v Praze na Černém mostě, je nevidomá od dětství. K volbám chodí pravidelně a hodlá volit také v blížících se parlamentních volbách. Koho svým hlasem podpoří, už ví přesně, jenže najít v obálce lístek strany, s níž sympatizuje, je pro ni problém.

V Braillově písmu lístky nejsou

Volební lístky se v Braillově slepeckém písmu netisknou, protože zákon to neumožňuje. Nevidomý člověk sice může lístky naskenovat a speciální počítačová aplikace mu text přečte, ale další zádrhel nastane při výběru kandidátů pro kroužkování preferenčních hlasů.

„To je právě problém, protože k tomu potřebuji vidící oko,“ říká ke kroužkování kandidátů Eva Odehnalová. Nevidomí lidé se musí spolehnout na své příbuzné nebo známé. Ve volební místnosti jim s výběrem nebo úpravou lístku nikdo z komise pomoci nesmí.

Nevidomí a občané, kteří mají zdravotní problémy, mohou volit doma. O takovou možnost je potřeba požádat okrskovou komisi nebo příslušný městský úřad. „Volební komise vyšle své dva zástupce s přenosnou urnou s hlasovacími lístky a úředními obálkami, tak aby volič mohl standardně odvolit,“ popisuje mluvčí ministerstva vnitra Klára Pěknicová.

Někteří nevidomí spoluobčané však mají z této možnosti obavy, například žijí sami a bojí se do bytu pustit cizí lidi. Proto dávají přednost volbě přímo ve volebních místnostech. Ty se však často nacházejí mimo známé trasy nevidomého voliče, pro kterého tudíž vůbec není snadné správnou budovu, například školu nebo kulturní centrum, najít.

„Mně by třeba vyhovovalo, kdybych mohla volit na úřadu městské části. Protože tam tu cestu znám, orientace by byla jednodušší a nebyla bych na nikom tolik závislá,“ komentuje to Eva Odehnalová.

Elektronické hlasování

Řešením většiny problémů, se kterými se nevidomí voliči potýkají, by mohlo být elektronické hlasování. „Snažíme se úřady přesvědčit o tom, že pokud opravdu myslí vážně to, že nevidomí budou tajně volit, tak musí přistoupit k elektronizaci voleb,“ říká Rudolf Volejník, viceprezident Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých.

Možnost elektronického hlasování by přivítala i Eva Odehnalová. Zatím se však při volbách musí spolehnout na své přátele.