Byly prostředkem k uklidnění. Nakonec jsou mapy MHD pro mladého autistu mnohem víc

168 hodin: Mapy od Matěje (zdroj: ČT24)

Dopravní mapy, schémata linek, barevné linky. Lidé je sbírají, píší o nich knihy, žertují o nich – a někteří se jimi i léčí. Pro Matěje Hoška, který trpí těžkou formou Aspergerova syndromu, znamenají únik od strastí světa a depresí, které ho také sužují. Mapy, které kreslí, umožnily vznik značky a módní kolekce. Výtěžek má pomoci i dalším mladým lidem s poruchami autistického spektra. O Matějovi a jeho mapách natáčel pro 168 hodin Jan Novák.

Nebylo to šťastné miminko. Už když se Matěj Hošek narodil, vypadal nespokojeně. „Do devátého měsíce jsme si mysleli, že jsme přecitlivělí – že spí hodinu denně a my jsme úplně vyřízení rodiče, že je normální. Až náš nový pediatr nás ujistil, že problém není v nás,“ vzpomíná jeho matka Michaela Hošková.

Když byly chlapci tři roky, konstatovali lékaři, že trpí buď poruchou pozornosti s hyperaktivitou, nebo poruchou autistického spektra. Nakonec v deseti upřesnili, že jde o těžkou formu Aspergerova syndromu – poruchy autistického spektra, která se projevuje problémy v komunikaci a sociálním chování.

Od svého bezprostředního okolí se rodina pochopení nedočkala. Místo podpory si od sousedů vyslechli výčitky, že dítě příliš křičí. „Odstěhovali jsme se z panelového domu, sousedi nám začali poškrabávat auta, že Matěj křičí, ruší, že se nemohou vyspat,“ říká Michaela Hošková.

Pak se ale objevilo něco, co chlapcovu zuřivost utlumilo – mapy. Jsou to mapy městské hromadné dopravy a zejména schémata podzemních drah, která září barvami a vytvářejí pozoruhodné obrazce.

Schéma pražského metra se třemi linkami je sice docela jednoduché, ale například londýnské schéma – které vedle velké mapy pražské MHD a mnoha dalších zdobí Matějův pokoj – hraje všemi barvami.

Sám pak kreslí další, například schéma pražského metra v roce 2100. „Přibyly čtyři nové linky, všechno se prodloužilo dál,“ popisuje chlapec.

Rodiče pak vnímají, jaký efekt mapy na mladého autistu mají. „Jako se někdo uklidní koukáním z okna nebo procházkou, on se uklidnil mapou,“ říká chlapcova matka.

Jeho otec Martin Hošek pak vnímá mapy, které Matěj kreslí, jako jeho sdělení. „Někdy nám říká, že se svět úplně zbláznil, někdy říká, že potřebuje narovnat, dostat pravidla. Někdy říká, že je všechno v pořádku a někdy všechno dohromady,“ míní.

Polštář se schématem MHD
Zdroj: 168 hodin

Schémata podzemních drah ale již nejsou jenom prostředkem k uklidnění neposedného dítěte. Stala se i cestou k větším cílům. Stalo se totiž, že chlapec jednu ze svých map přiložil na krejčovskou pannu. A tak vznikl zárodek toho, co se s pomocí Michaely Hoškové, modelky a zakladatelky nadačního fondu Auttalk Kateřiny Sokolové a tří módních návrhářů stalo módní kolekcí.

Prvním krokem byla módní přehlídka, pak se Hoškovi sami pustili do designování triček, mikin či bot s dopravními mapami. Chlapec by se svojí značkou chtěl jednou procestovat svět. Metrem.

Schéma, jak se jím dostane do Asie, ostatně již má. „Tokio, tam se dostaneme dvěma linkami,“ ukazuje na schématu celosvětových drah. Zatím je na papíře. Ale Michaela Hošková věří, že se Matěj jednou sveze metrem do Japonska. Nebyl by to v jeho příběhu jediný zázrak.