Jurečka: Mladé rodiny mají problém dostat hypotéku. Stát by jim měl pomoci

Marian Jurečka hostem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)

Lidovci by rádi zavedli zvýhodněné hypotéky podle počtu vyživovaných dětí. Mladé rodiny mají podle prvního místopředsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky velký problém vlastní bydlení sehnat a stát by jim měl umět pomoci. Řekl to v pořadu Události, komentáře. Lidovci by také chtěli zrušit ministerstvo pro místní rozvoj a naopak zřídit resort informatiky. Praxe podle Jurečky ukázala, že zrušit toto ministerstvo byla chyba.

Jste pro přijetí eura?

Ano, někdy v budoucnu jsme pro přijetí eura. Je potřeba vyčkat také toho, aby eurozóna včetně Řecka byla stabilní.

Má Česká republika přijímat uprchlíky z muslimských zemí?

Česká republika by měla důsledně rozlišovat ekonomické migranty a uprchlíky. Lidem, kteří jsou opravdu v nouzi a jde jim o život, by měla v rozumné míře, po prověření, poté, co ti lidé budou bezpeční a schopni přijmout naši kulturu a zvyklosti, tak by jim měla pomoci. Nicméně KDU-ČSL preferuje pomoc především v zemích, kde problémy jsou. To znamená – řešme příčiny, nikoliv důsledky.

Jste v zájmu vyšší obranyschopnosti země pro znovuzavedení povinné vojenské služby?

Bezpečnost země v dnešní době sofistikovaných armád opravdu musí zabezpečit profesionální armáda. Nicméně pro několikaměsíční kurz, který by zvýšil dovednosti třeba i v případě krizových katastrof, přírodních povodní a podobně, tady jsme ochotni o tom v budoucnu uvažovat.

Je nějaký politický subjekt, se kterým byste za žádnou cenu nešli do vlády?

Pro nás trvale platí určitě ne s komunisty. A poté, co vidíme v poslední době, tak rozhodně ne s SPD a s Tomiem Okamurou. S člověkem, který v šedesáti procentech svých výroků podle Demagog.cz lže.

Víte, koho podpoříte v prezidentské volbě?

Vyslovili jsme jako předsednictvo KDU-ČSL podporu panu profesoru Drahošovi. Nicméně je možné, že se může ještě objevit nějaký výrazný silný kandidát.

Pojďme k vašemu programu. Začnu například kapitolou školství. Když jsem pročítal váš program, napadlo mě, jestli se vlastně nesnažíte trochu opravit to, co vláda, jejíž součástí jste také byli, za ty čtyři roky udělala?

V České republice se prakticky málokdy stane, aby se vytvořil naprosto geniální zákon, který nemá žádnou chybu. I já ze své praxe čtyř let ministra vím, že je potřeba umět určitou sebereflexi a po roce, po dvou věci, které jsme například zavedli, vyhodnotit. Věci, které nejsou dobře, které v praxi ukazují, že se nepovedly, tak je potřeba napravit.

Takže my například u inkluze říkáme, že je potřeba ji vyhodnotit a více si vysvětlit parametry, které byly nastaveny. Zda jsou opravdu šťastné, jestli jsou prospěšné pro školy a především pro děti.

Ono tam těch věcí je ale víc. Prosadíme, aby pro vznik nové školy byla rozhodující kvalita, ne zřizovatel. To je jasná reakce na to, že ČSSD odmítala soukromé školy. Zajistíme dostatek míst v mateřských školkách pro děti od tří let. Jasná reakce na dvouleté děti ve školkách. Zjednodušit chceme home office, to je reakce na poslední novelu zákoníku práce. Nemůže to na někoho působit, že se snažíte v zásadě ty čtyři roky, co se vám nepovedlo, teď opravit?

Ale to jsou logické věci, které jste zmiňoval. Myslím, že to i dnes mnoho lidí, kteří z té oblasti jsou, říkají. Opravdu některé parametry se nepovedly. A musím říct, že…

Ale to byla vaše vláda.

Pozor, my jsme pro některé věci, které jste zmiňoval, nehlasovali v rámci pozměňovacích návrhů. Nicméně proto, aby zákon, který má v sobě třeba 80 procent dobrých věcí, prošel, tak nakonec poslanec je postaven před to, že pro zákon zvedne ruku.

Ale je potřeba si umět také přiznat chybu a tyto věci opravit. A o tom je i to, že to my dnes máme, popisujeme a říkáme. Chceme o tom jednat s odborníky, chceme ty věci napravovat.

Jedna z věcí, která mě opět zaujala. Zvýhodněné hypotéky podle počtu vyživovaných dětí. K tomu server Echo24.cz napsal, že tento bod je v současné době české realitní bubliny velice odvážný. Nemůže se tato věc obrátit, pokud například bublina splaskne? Viděli jsme to v minulosti, v nedávné minulosti, že se to obrátí proti rodinám s dětmi, kteří si pořídí dům nebo si pořídí byt na hypotéku a pak nebudou mít na splácení nemovitosti?

To se nemůže proti nim obrátit. Dnes máme extrémně nízké úrokové sazby. My tímto bodem programu reagujeme na situaci, kdy dnes i s ohledem na reakci České národní banky, která silně preferovala tuto legislativní úpravu jako určitou brzdu a předběžné opatření, abychom nedošli k situaci roku 2008, 2009.

Na druhou stranu vnímáme, že tady jsou mladí lidé, rodiny, které chtějí bydlet a mají dnes poměrně velký problém se k bytu a k hypotéce dostat. A proto si myslíme, že stát by měl umět mladým lidem, kteří jsou ochotni mít v dnešní době dvě, tři děti, pomoci k tomu, aby měli dostupné bydlení.

Velká řada stran chce ve svých programech zrušit nějaké ministerstvo. Ve vašem případě je to ministerstvo pro místní rozvoj. Ministryně Šlechtová vás svojí prací přesvědčila o tom, že toto ministerstvo je potřeba zrušit?

Agenda tohoto ministerstva se dá velice smysluplně, efektivně rozdělit mezi ministerstvo zemědělství, ministerstvo životního prostředí, ministerstvo průmyslu a obchodu, případně ministerstvo kultury. Myslím si, že by to mohlo velice efektivně a smysluplně fungovat.

Vy chcete ale místo toho zřídit jiné ministerstvo, ministerstvo informatiky. S trochou nadsázky se zeptám, zase?

Praxe ukázala, že zrušit toto ministerstvo bylo chybou. Ministerstvo bylo i tehdy poměrně malé, nečítalo stovky úředníků. Nicméně v situaci, kdy tento stát do oblastí IT investuje víc jak 50 miliard korun ročně ze svého rozpočtu, si myslím, že mít za stát tým lidí v rámci jednoho malého ministerstva, který všechny tyto agendy bude schopen koordinovat, propojovat, to je efektivní státní správa.

To, aby je neobíhali lidé, aby obíhaly dokumenty, abychom měli propojené informační systémy, aby lidé nemuseli posílat hlášení na ministerstva a na Český statistický úřad a podobně. Za to zjednodušení nás všech, ušetření finančních prostředků, tak za to by takové štíhlé ministerstvo určitě stálo.

Víte, kdo ho zrušil?

Přiznám se, teď mě zkoušíte.

Zkouším.

V tento čas v jedenáct hodin večer to nevím.

Tak já na vás budu hodný. V roce 2007 to byla Nečasova vláda, kde vy jste byli také součástí. A když jste o tom tehdy hlasovali, tak celé KDU-ČSL bylo pro zrušení tohoto ministerstva. Proto se ptám.

Moc se omlouvám. V tu dobu jsem ve vedení KDU-ČSL nebyl. Přišel jsem s panem Bělobrádkem v roce 2010. Tehdy tato vláda, kde nás reprezentoval například Miroslav Kalousek, Vlasta Parkanová, byla spousta věcí, za které si myslím, že nás voliči potrestali a poslali nás v roce 2010 mimo Poslaneckou sněmovnu.

Nechcete se distancovat od historie vlastní strany, pane místopředsedo?

Myslím si, že je potřeba umět přiznat chyby, které strana udělala. Politici, kteří neumí přiznat chyby, tak jsou většinou ti, kteří svoji činnost v politice nedělají dobře.

Takže to byla chyba, u které jste také byli.

Stejně jako zrušené společné zdanění rodin. To byla stejná chyba.

Tehdy se měnila daňová politika, vlastně to už nemělo smysl, když byla rovná daň. Ale pojďme k dalším…

Ono to mělo smysl pro výpočty důchodů, velký smysl. 

Pojďme k dalšímu tématu. Je tam takové jasné lidovecké téma. Budeme důsledně chránit lidský život od početí po přirozenou smrt. Interrupce je pro vás ještě stále téma? Je v moderní společnosti toto věc, kterou chcete komunikovat s voliči?

Snažíme se v této oblasti dělat maximum pro to, aby především lidé měli informace a nabídku všech jiných možností předtím, než vůbec začnou uvažovat nebo dojdou k rozhodnutí interrupce. To stejné platí v oblasti eutanazie, kdy si myslím, že lidé nemají umírat z rukou lékaře nebo z rukou lidí, ale mají umírat na rukou.

Dobře. Ale společnost se nějakým způsobem vyvíjí a vy to víte asi lépe než já. Poslední průzkumy například CVVM uvádí, že 87 procent lidí, když zůstaneme u interrupcí, s tím problém nemá. Není to nějaké reziduum, není už společnost někde jinde, neuvažovali jste o tom, že byste tato svoje tradiční témata opustili?

Ale my to téma stavíme tak, že říkáme, že chceme dělat maximum pro to, aby preventivní opatření vedla k tomu, že žena před tímto rozhodnutím nebude muset stát. Pořád je tady co zlepšovat, byť nám počet interrupcí v České republice klesá.

Pořád v oblasti osvěty, v oblasti podpory z hlediska sociálního systému, statusu ženy ve společnosti, si myslím, že pořád můžeme udělat víc, než děláme doposud.

Vraťme se k tomu, na co jsem se ptal úplně na začátku. Je v tuto chvíli opravdu vhodná doba na to, abychom zahajovali jednotlivé ekonomické kroky k tomu, abychom vstoupili do eurozóny, i když eurozóna má tak velké problémy? Řecko, jih Evropy a tak dále?

Je to správný krok, být dnes ve statusu pozorovatele. Prostě být alespoň jako členský stát EU u jednání členů eurozóny a mít vhled do agendy. Na druhou stranu si myslím, že přijetí eura může být otázkou příštích tří až pěti let, a to se může hodně věcí změnit.

Svým známým třeba vysvětluji, když se baví o tom, jestli euro ano, nebo ne, a jestli neztratíme naši českou korunu, tak říkám, myslíte si, že Němci, Francouzi, Rakušané byli tak hloupí, že by ztratili svoji marku, frank a šilink? Jim to přineslo spoustu věcí. Rozvoj ekonomiky, jednodušší pohyb zboží.

Dělal jsem osm let ve firmách, které dělaly zahraniční obchod. Řešit kurzové rozdíly je pro firmu velice obtížné z hlediska jejího budoucího rozvoje, rizik a tak dále. A navíc dnes jsme zažili situaci zhruba 2,5 až tří let, kdy intervencemi České národní banky jsme de facto českou korunu extrémně svázali s eurem. My jsme tady vlastně nepřímo měli extrémně blízkou vazbu s eurem. De facto jsme korunu měli naprosto pevně navázanou na euro. A projevilo se to negativně na české ekonomice?

Ale já se ptám na něco jiného. Ptám se na to, jestli rizika, která mohou eurozónu potkat, s nevyřešeným Řeckem, s jihem, který má ekonomické problémy, jestli to není příliš velké riziko.

To je otázka nastavení a fungování eurozóny. Dnes je také obrovské množství států na světě, které platí americkým dolarem. A Amerika nenese zodpovědnost za jejich rozpočty. Nicméně tím, že jsme v Evropské unii, je to přece jenom trošku jiná situace, to bych tady nechtěl úplně srovnávat.

Ale myslím si, že za dva, za tři roky situace Řecka, jižních států zase může být úplně jiná. Takže jsem neřekl, že to chceme přímo do dvou let, ale myslím si, že říct, že nebudeme přijímat euro nikdy, to není zodpovědné státnické rozhodnutí.

Rozumím. A poslední, taková nevážná otázka z vašeho programu. Jdete někdy do neuvěřitelných detailů. Například vykácíme náletoviny ze státem vlastněných pozemků kolem vodních toků. Není to trochu test, jestli voliči dočtou váš program až do konce?

Na druhou stranu mnoho lidí říká, že zase nejdeme v některých věcech až tak dopodrobna. Myslím si, že toto je třeba jedna z věcí, na kterou musíme říct, že na venkově mnoho lidí, mnoho starostů upozorňuje a říkají, že by bylo dobré, aby vodní toky a jejich břehové porosty byly v pořádku.

Říká Marian Jurečka, první místopředseda KDU-ČSL. Děkuji, že byl se mnou v Událostech, komentářích. Mějte se hezky, na shledanou.

Děkuji za pozvání, pěkný večer.