Kontrola veřejných financí ve sněmovně narazila. Nový zákon nebude

Sněmovna nepřehlasovala senátní veto zákona o řízení a kontrole veřejných financí. Předloha tak platit nebude a svou legislativní pouť skončila. Návrh měl podle vlády zjednodušit a harmonizovat systém kontrol ve veřejné správě. Senát ho ale v srpnu drtivou většinou odmítl. Vadilo mu, že by zákon v praxi naopak znamenal jen více byrokracie, nikoli efektivnější kontrolu.

Proti senátnímu vetu hlasovalo pouze 52 poslanců, zapotřebí jich přitom bylo 101. Zástupce senátorů Miloš Vystrčil (ODS), který přišel veto zdůvodnit, kritikou nešetřil. Zákon je podle něj neúplný, obsahuje rozpory i faktické nedostatky.

„Narostla byrokracie, narostly duplicity, systém se stává složitější a přibyly další instituce, které dosud v zákoně o kontrole veřejných financí nebyly,“ prohlásil. Argumentoval také tím, že není možné, aby dotčené instituce začaly fungovat od navrženého data účinnosti, tedy od 1. ledna příštího roku.

Ministr financí Ivan Pilný (ANO) ale výhrady Senátu odmítl. Jde podle něj o kvalitní návrh, který by zlepšil podmínky pro řízení a kontroly ve veřejné správě. Poznamenal také, že v posledních deseti letech už bylo osm neúspěšných pokusů, jak dosavadní zákon změnit.

V současném zákoně chybí osobní odpovědnost

Návrh zákona se týkal všech organizací, které jsou správci kapitol státního rozpočtu. Šlo o ministerstva a další státní úřady. Dále se týkal státních fondů, měst a jejich obvodů, krajů, zdravotních pojišťoven, Správy železniční dopravní cesty, příspěvkových organizací zřízených krajem nebo městem a ministerských školských zařízení.

Předloha měla nahradit dosud platný zákon o finanční kontrole, který ale podle ministerstva už v některých ohledech nevyhovuje. Není v něm například stanovena osobní odpovědnost. Nový zákon měl naproti tomu zavést to, že rozhodovací proces u veřejných výdajů bude zpětně dohledatelný. Ten, kdo o výdaji skutečně rozhoduje, ponese za jeho schválení také odpovědnost.

Na ministerstvech i na úrovni kabinetu podle nového zákona měly vzniknout výbory pro audit, navíc se měla zvýšit zodpovědnost úředníků. Podle senátorů ale zákon neruší žádnou duplicitu kontrol. Vadilo jim také, že má 30 paragrafů, zatímco nynější zákon má paragrafů jen devět.