Žloutenka z Orientu i zánět mozkových blan z Malty. Z dovolené si lidé vozili i nechtěné „suvenýry“

Několik případů malárie, podezření na virus zika, horečka dengue, neobvyklá meningoencefalitida nebo úplavice. Lékaři tuzemských infekčních oddělení se letos setkali s řadou exotických nemocí, které si turisté přivezli z cest. Lidé jsou ale podle nich v poslední době zodpovědnější a stále častěji se před cestou do rizikových zemí nechávají očkovat.

Podle přednosty Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny z FN Plzeň Dalibora Sedláčka přibývá cestovatelů, kteří se přichází předem poradit a naočkovat. Závažnější exotické nemoci jsou tak v Plzni spíše výjimkou.

„Poprvé jsme letos zachytili neobvyklou meningoencefalitidu u cestovatele, který se vrátil z Malty. Po osmi dnech byl propuštěn v dobrém stavu domů,“ dodal Sedláček.

Od začátku roku do léta hygienici evidovali 79 onemocnění úplavicí, 39 horečkou dengue a 12 lidí s malárií. Novější data zatím nejsou k dispozici.

Letošní rok se podle výpovědí zástupců infekčních oddělení od těch předchozích výrazně neliší. „Situace je víceméně stabilní,“ řekla ČT primářka infekčního oddělení Nemocnice na Bulovce Hana Roháčová: „Měli jsme tu úplavici a hlavně cestovatelské průjmy.“

Častá je salmonelóza nebo žloutenka

Ondřej Beran z Kliniky infekčních nemocí Ústřední vojenské nemocnice uvedl, že spektrum je dlouhodobě podobné – převažují cestovatelské průjmy či horečka dengue. „Ostatní exotické nákazy jako malárie, cholera a podobně jsou u nás zachycovány spíše sporadicky,“ dodal.

Aleš Chrdle z Nemocnice České Budějovice si poměrně klidnou situaci vysvětluje tím, že se mění chování rekreantů. „Lidé nechtějí cestovat do rizikovějších oblastí, a proto je cestovních nemocí nepatrně méně,“ poznamenal.

Mezi nejčastější nemoci, které si Češi z cest přivážejí, patří zpravidla cestovatelské průjmy, horečky, žloutenka nebo salmonelóza. Neobvyklá nejsou ani pokousání či poštípání zvířaty. Méně obvyklá je například malárie nebo břišní tyfus.