Český vojenský pilot zabodoval se svou sestavou na prestižní letecké přehlídce

Úspěch českého vojenského letectva (zdroj: ČT24)

České vojenské letectvo má prestižní cenu z jedné z největších světových leteckých přehlídek, která se před nedávnem uskutečnila v anglickém Fairfordu. V konkurenci šedesáti letadel získal ocenění za své výkony předváděcí pilot Ivo Kardoš. Sestavu v oblacích – mistrovskou pilotáž s letounem JAS-39 Gripen – nicméně ještě dál vylepšuje.

„Začal jsem už v 15 letech v aeroklubu. Od kluzáků, přes motorová, přes Zlína 142, malá akrobatická letadla, jednomotorová, dvoumotorová, až jsem došel sem,“ ukazuje Kardoš na stroj JAS-39 Gripen na své mateřské základně v Čáslavi.

Dvanáctiminutovou sestavu určenou hlavně divákům leteckých přehlídek převzal od svého předchůdce. „Je při ní demonstrována minimální rychlost gripenu, při které se to letadlo pohybuje kolem 180 km v hodině. Je to maximální vypětí. Člověk je kompletně propocený, jak kdyby šel běhat,“ vysvětluje předváděcí pilot Armády České republiky.

Čtyřicetiletý Ivo Kardoš létá na gripenu pátým rokem. Na kontě má přes 500 hodin. Dvakrát střežil vzdušný prostor Islandu. V anglickém Fairfordu mu za jeho výkon ve vzduchu tleskalo 160 tisíc diváků.