Exekucí na důchod přibývá. Za posledních osm let se jejich počet skoro zdvojnásobil

Události ČT: Exekucí na důchod přibývá (zdroj: ČT24)

Exekucí na důchod v Česku dál přibývá. Za první půlrok je kvůli dluhům mělo bezmála 88 tisíc lidí. Od roku 2009 se jejich počet téměř zdvojnásobil.

Suma, kterou Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) letos za první pololetí ze starobních, invalidních a pozůstalostních penzí dlužníkům strhla a poslala věřitelům, činila 1,1 miliardy korun, uvdla mluvčí ČSSZ Jana Buraňová. „Průměrná výše srážky z důchodu ke konci června činila 2000 korun a průměrný věk důchodce s exekucí byl 61 let,“ přiblížila mluvčí.

Podle exekutorů je při zadlužování problém finanční negramotnost. „Dříve byla starší generace vychována v principu, že na co nemám, to si nepořizuji,“ podotkl viceprezident Exekutorské komory Vladimír Plášil.

Vývoj exekucí na důchod
Zdroj: ČT24

V Ústeckém kraji má teď exekuci každý dvacátý penzista či penzistka, v Karlovarském a Libereckém pak zhruba každý pětadvacátý. Častěji než starobním důchodcům sráží správa část penze důchodcům invalidním. Z nich má exekuci na důchod v Česku zhruba každý čtrnáctý, v Ústeckém kraji je to dokonce každý desátý.

Podle Buraňové se zvedá počet lidí, kteří jdou do penze s několika exekucemi. Když pracovali, srážel jim peníze z příjmu zaměstnavatel. Po něm to převzala správa.

„Začíná to tím, že si kupují drahé dárky, hodně si půjčují na dovolené, na Vánoce, ale samozřejmě se konkrétně ti důchodci zadlužují kvůli dětem, snaží se jim pomoci v jejich těžké životní situaci a sami to pak nezvládají,“ uvedla Petra Ryšová z liberecké dluhové poradny.

Celý důchod exekuce nepohltí, část lidem musí zůstat

Lidé ale kvůli dluhům nikdy takhle o celý důchod nepřijdou. Musí jim totiž zůstat nezabavitelná částka na živobytí. I po srážkách musí dlužníkovi zůstat aspoň 6155 korun. Pokud má vyživovací povinnost, zvedá se suma zhruba o patnáct stovek.

Správa tak eviduje i případy, kdy lidem kvůli nízkému důchodu peníze strhávat nemůže. „To ale neznamená, že dluh zanikl,“ zdůraznila Buraňová. Když výše důchodu díky valorizaci či změně počtu vyživovaných osob nezabavitelné minimum překročí, začne úřad hned se srážkami.

Stejně jako přibývá zadlužených důchodců, zvedá se i počet lidí, u kterých je nařízena exekuce či insolvence z dávek nemocenského pojištění a mateřské. Letos v prvním pololetí bylo 97 200 takových exekucí se strženou částkou téměř 162,1 milionu korun. Loni za stejnou dobu to bylo 86 400 exekucí se sumou 137,3 milionu. Celkem úřad loni strhával peníze ze 172 500 nemocenských a mateřských, v roce 2015 to bylo ze 132 200. „Je to nárůst o 30 procent,“ poznamenala Buraňová.