ÚS: Nezabavitelnou část důchodu není možné strhnout ani z účtu

ÚS se zastal seniora, kterému exekutor strhával dluh dvakrát (zdroj: ČT24)

Exekutor nemůže strhnout dluh z nezabavitelné části důchodu, i když je uložená na bankovním účtu. Podle Ústavního soudu (ÚS) tato částka chrání dlužníka před existenčními problémy, a proto není možné na ni exekuci uplatnit. Zastal se tak důchodce, kterému exekutor strhnul z účtu přes 43 tisíc korun z úspor z důchodu. Senior takový postup považoval za obcházení zákona a obrátil se na ÚS.

Seniorovi totiž už při vyplácení důchodu Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) strhla pravidelnou měsíční srážku přímo z důchodu. Každý měsíc šlo o částku zhruba dva a půl tisíce korun. Exekutor mu ale strhával peníze i ze zbytku důchodu, který mu na účet dorazil a on tak přišel i o zmíněné nezabavitelné minimum. 

Původně důchodce požádal o částečné zastavení exekuce Okresní soud v Lounech, ale neuspěl. Podle soudu se peníze na účtu stávají takzvanou vkladovou pohledávkou a exekutor formálně nezabavuje peníze z důchodu, ale prostý vklad na účtu, ať už pochází odkudkoliv. Rozhodnutí potvrdil také Krajský soud v Ústí nad Labem. 

Je jedno, zda je důchod na účtu nebo ve slamníku

Ústavní soudci ale zastávají jiný názor. Soudy nižších instancí kritizovali za formalismus a nesprávný výklad zákona. „Nezáleží na tom, kde je částka nezabavitelného existenčního minima uložena. Jestli je uložena ve slamníku nebo na bankovním účtu. V každém případě má chránit dlužníky před nejtíživějšími existenčními dopady exekučního řízení,“ vysvětlil soudce zpravodaj Jan Musil.

V projednávaném případě byly na účtu prokazatelně jen peníze z důchodu, nikoliv z jiných zdrojů. „Celá existence nezabavitelného minima je vedena úvahou, že i dlužníkům je zapotřebí ponechat jisté existenční minimum, aby mohli vést důstojný život,“ dodal Musil. Podle seniorova advokáta je podobných případů více. „To je i důvod, proč se tím ÚS zaobíral,“ řekl advokát Lukáš Franc.

Průměrné srážky jsou zhruba 1900 korun

Pevně stanovená nezabavitelná část důchodu je ve výši 6179 korun měsíčně. Díky ní se exekutor dostane pouze k penězům, které hranici přesahují. Pokud ji výše důchodu nepřekračuje, nemůže ČSSZ exekuční srážku zařídit. Na každou osobu, již je dlužník povinen vyživovat, se nezabavitelná částka dále zvyšuje o více než 1500 korun.

ČSSZ na popud exekutorů provádí srážky ze všech druhů důchodů, tedy ze starobních, invalidních i pozůstalostních. Průměrná výše srážky se pohybuje kolem 1900 korun. V polovině letošního roku ČSSZ evidovala asi 85 tisíc důchodců s exekucí z důchodu. Od ledna do června 2016 správa poukázala na účty věřitelů celkem 973 milionů korun. 

Počet výplat důchodů s exekuční srážkou
Zdroj: ČSSZ

V důchodech objevila ombudsmanka chyby

Tématem důchodů se zabývala v posledních dvou letech také Kancelář veřejného ochránce práv. Zabývala se 185 stížnostmi a v 87 případech zjistila pochybení, a to většinou právě ze strany ČSSZ. Ombudsmanka Anna Šabatová ale upozornila, že správa ročně vyplácí zhruba 3,5 milionu důchodů a každý rok se zabývá 216 tisíci žádostmi o důchod.

Podle ní je tedy počet nalezených pochybení vzhledem k těmto číslům velmi nízký. „Chtěla bych správu sociálního zabezpečení pochválit i vzhledem k tomu, že pokud je to možné, tak nalezená pochybení velmi rychle napraví,“ řekla Šabatová. Nejčastějšími nedostatky byly podle ombudsmanky chybná práce s lékařskými posudky a špatně stanovená data vzniku invalidity.