Poslanec Koskuba opouští ČSSD, nesouhlasí se stranickým kurzem

Poslanec Jiří Koskuba opouští ke konci dubna sociální demokracii, v jejím poslaneckém klubu ale zůstává. Svůj krok vysvětluje nesouhlasem se stávajícím politickým kurzem ČSSD.

„Zdůvodnění je velmi prosté: Jsem lékař, nikoliv potížista. Mou celoživotní profesí bylo i je diagnostikovat a hlavně léčit to, co v pořádku není. Lituji, ale naše strana s úctyhodnou 137letou historií není v posledních letech právě z tohoto pohledu ve zcela dobré kondici,“ uvedl ve svém prohlášení. „Nemohu a nechci se podílet na našem dalším velmi pravděpodobném a zbytečném volebním neúspěchu.“

O úmyslu vystoupit z ČSSD podle svých slov informoval premiéra a stranického předsedu Bohuslava Sobotku už v polovině ledna. Zdůraznil, že jeho krok nesouvisí se sestavováním pražské kandidátky sociální demokracie; už počátkem měsíce totiž server Novinky.cz informoval, že se v říjnových sněmovních volbách na pražské kandidátce potřetí neobjeví.

Spolu s ním by mělo chybět i jméno zmiňovaného Jaroslava Zavadila, na kandidátkách nebude ani Vítězslav Jandák nebo Stanislav Huml. Nezájem kandidovat za ČSSD veřejně oznámil také bývalý šéf stranických poslanců a Sobotkův kritik Jeroným Tejc, politiku chce opustit také někdejší ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Sám Koskuba poukazuje na „odstavování některých známých tváří“, které přinášely ČSSD hlasy.

ČSSD se už rozloučila s Nytrovou i ex-hejtmanem Novotným

Primář interny v pražské nemocnici Na Bulovce ve sněmovně poprvé usedl v roce 2010 a mandát obhájil i v předčasných volbách o tři roky později; tehdy ho dokonce voliči na pražské kandidátce ČSSD preferenčními hlasy posunuli z dvanáctého na druhé místo; větší podporu měl už jenom lídr pražské kandidátky Jaroslav Zavadil.

Dnes jednašedesátiletý poslanec s ohledem na svou profesní způsobilost zasedal obě volební období ve zdravotnickém výboru, současně působí také ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Koskuba není prvním sociálním demokratem, který v tomto volebním období opustil „oranžové“ řady. V polovině loňského prosince stranu opustila severomoravská poslankyně Pavlína Nytrová, která vzbudila pozornost svými homofobními výroky. Už v září 2015 potom z ČSSD vystoupil také poslanec a někdejší hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný, který tak reagoval na spory v regionální stranické buňce. 

Vydáno pod