Poslanec a bývalý hejtman Josef Novotný vystoupil z ČSSD

Poslanec a bývalý hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný vystoupil z ČSSD. Novotný v únoru po tlaku straníků odešel z funkce hejtmana a zůstal jen poslancem. Ve své oficiální rezignaci důvody nesdělil - podle informací ČTK šlo o reakci na jednání místní organizace ČSSD v Sokolově, kde se začínala projednávat kandidátka do krajských voleb.

„Pan Čermák se sám delegoval do funkce lídra, aniž by to prošlo nějakým demokratickým procesem. To byla poslední kapka,“ řekl Novotný.

Podle Čermáka se ale zatím o pořadí kandidátů nejednalo: „Zatím se teprve vybírají jména na kandidátku.“ Podle něj bude nyní důležité i to, jak se postaví Novotný ke své roli ve sněmovně, kam byl zvolen za ČSSD.

Novotný zůstává ve sněmovním klubu ČSSD

Svůj poslanecký mandát si i po odchodu ze sociální demokracie Novotný ponechá. Odchod z ČSSD označil za nutný krok. „Jsem znechucen dlouhotrvajícími útoky na moji osobu ze strany krajského vedení ČSSD, kde jediným důvodem je, že jsem před rokem odmítl podepsat novou krajskou koaliční smlouvu s ODS a TOP 09. Jsem unaven diskriminací mého aktivního veřejného života v regionu ze strany krajského předsednictva, a to z důvodu obav některých členů vedení z toho, že pravidelně získávám vysoký počet preferenčních hlasů ve volbách," uvedl Novotný.

„Sociálně orientované myšlení“ prý ale odchodem z ČSSD neopouští, zůstává v poslaneckém klubu ČSSD. „Pokud bude o moji práci a zkušenosti zájem, rád bych je využil pro Karlovarský kraj,“ dodal.

Novotný zřejmě ztratil důvěru svých kolegů, kteří ho dříve podporovali, když nepodepsal krajskou koaliční smlouvu, kde se ČSSD na počátku letošního roku spojila s ODS, TOP O9 a STAN a HNHRM. Tato koalice nahradila spojenectví ČSSD s KSČM.

Krajský předseda ČSSD Petr Navrátil podotkl, že ho odchod Novotného z ČSSD mrzí. „Pracovali jsme spolu šest let. V rámci krajské politiky: není členem krajské koalice, a tak ohrožena není.“ Podle něj nikdo z krajského vedení strany na Novotného v poslední době neútočil. „Na krajský výkonný výbor v poslední době nechodil a ani v mediích nikdo nekomentoval jeho práci, takže nevím, co tím myslí,“ dodal Navrátil.

Přededa poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák uvedl, že se prý s Novotným domluvili, že členem klubu zůstane. „Mohu potvrdit, že tak, jak se mi vyjádřil, tak toto jeho rozhodnutí nepramení z jakékoli situace zde v Poslanecké sněmovně. Má to souvislost s  regionem,“ dodal. Podle Sklenáka je však nešťastné, když někteří lidé získají zastupitelský nebo poslanecký mandát za ČSSD a pak ze strany vystoupí. 

Odchodem Novotného ze strany vyvrcholily spory mezi Novotným a členy ČSSD v kraji. Novotný stejně jako další hejtmani, kteří byli zvoleni také do Poslanecké sněmovny, čelil tlaku, aby si vybral jen jednu z funkcí. Nakonec zvolil funkci poslance.