Případ trenýrek nad Hradem nekončí. Žalobkyně se odvolala, chce přísnější tresty

Obvodní státní zastupitelství se odvolalo proti nepravomocnému rozsudku v kauze vyvěšených trenýrek nad Pražským hradem. České televizi to potvrdila státní zástupkyně Zuzana Beňová. Nesouhlasí mimo jiné s mírným trestem pro tři obviněné ze skupiny Ztohoven, které Obvodní soud pro Prahu 1 letos v dubnu nepravomocně potrestal podmíněnými tresty. Mají také Správě Pražského hradu zaplatit pokutu přes 60 tisíc korun.

„Státní zastupitelství podalo odvolání kvůli výroku o vině, trestu i náhradě škody včetně výroku o zabrání věci. Výrok o vině je napadán zejména s ohledem na výši způsobené škody odcizením standarty. A výrok o trestu je napadán zejména z toho důvodu, že považuji uložený trest za nepřiměřeně mírný,“ uvedla Beňová.

Cenu standarty soudní znalec vyčíslil na 8400 korun, což mají také umělci zaplatit. „Já se domnívám, že by to měla být celá ta pořizovací cena, to znamená částka 33 tisíc. Z toho důvodu je napadán i výrok o náhradě škody,“ dodala Beňová.

Hrad si zatím ponechal lhůtu pro případné odvolání. Mluvčí Jiří Ovčáček dnes pro ČT uvedl, že nemá informace o aktuálním vývoji.

Obvodní soud umělce nepravomocně potrestal šestiměsíční podmínku s ročním odkladem, tedy nejnižším možným trestem. Podle verdiktu se dopustili výtržnictví, poškozování cizí věci a krádeže. Všem hrozilo až tříleté vězení.

Soud se letos v dubnu případem zabýval už podruhé. Odvolací soud totiž vyhověl stížnosti státní zástupkyně a vrátil kauzu k novému projednání. Zrušil tak rozhodnutí, podle kterého není vyvěšení trenýrek trestným činem. Soud tehdy uvedl, že by se případem měl zabývat Úřad městské části Praha 1 a řešit jej jako přestupek.

Filip Crhák, Matěj Hájek a David Hons ze skupiny Ztohoven vyměnili prezidentskou standartu za obří červené trenýrky 19. září 2015. Chtěli tak protestovat proti politice prezidenta Miloše Zemana. Převlečeni za kominíky vylezli na střechu Hradu po lešení, a poté, co standartu vyměnili, ji podle obžaloby shodili ze střechy. Trojice později oznámila, že vlajku rozstříhala a rozdala lidem.

Podle žalobců umělci chozením po střeše a přestřihnutím lanka na stožáru způsobili škodu 55 tisíc korun, za standartu stát požadoval 33 tisíc korun. Jako náhradu nemajetkové újmy žádal dalších 310 tisíc korun.