Oběti velké realitní loupeže chtějí peníze alespoň od pojišťovny, ta dává ruce pryč

Kauza tzv. velké realitní loupeže pokračuje (zdroj: ČT24)

Pojišťovna Generali se soudí se skupinou lidí, kteří před lety prodali nemovitosti a nikdy za ně nedostali peníze. Kancelář Reality 21, které soud nařídil uhradit vzniklou škodu, je v současnosti téměř bez majetku. Podle jejích bývalých klientů by měla škodu zaplatit Generali, u které měla kancelář pojištění odpovědnosti, ta to však odmítá a nařízené exekuci se brání soudně.

Velká realitní loupež – takovou přezdívku dostala zpronevěra desítek milionů korun při realitních obchodech, které zajišťovala společnost Reality 21. Za podvod byl nepravomocně odsouzen právník Miloš Vlasák, který s realitní kanceláří spolupracoval, ale soud v minulosti nařídil i jí samotné uhradit škodu způsobenou klientům.

„Hned po vyhlášení rozsudku byl veškerý majetek z realitní kanceláře vyveden, společnost Reality 21 byla převedena na bílého koně,“ uvedla někdejší klientka kanceláře Dana Krudencová, která přišla o více než tři miliony korun.

I když je ale kancelář bez peněz, jsou její bývalí klienti přesvědčeni, že by se o jejich nároky měla postarat pojišťovna. „Ve chvíli, kdy se nemůžeme dostat na prostředky, které nám ta společnost dluží, obracíme se na jejího pojistitele,“ shrnul Jan Maršálek, který přišel zhruba o milion.

I když pojišťovně Generali nařídil platit exekutor, ta to stále odmítá a bude se bránit i u soudu. „Aby mohla být zlikvidována škoda, musí tu škodu nejdříve někdo nahlásit. Žádnou škodu nahlášenou z jejich strany neevidujeme,“ ozřejmil stanovisko pojišťovny její mluvčí Jiří Civka. Generali se tak místo proplacení požadovaných 21 milionů obrátila na soud.

Pět let vyšetřování a soudů zatím nemá pravomocný výsledek

Kauza s Reality 21, která patří do sítě realitních kanceláří Century 21, vypukla v roce 2012. Český rozhlas byl první, kdo tehdy upozornil, že právník společnosti Miloš Vlasák „přestal prodávajícím peníze vyplácet, zahladil za sebou stopy a zmizel“. Měl zprostředkovat proplacení zhruba 50 milionů korun, poškozených bylo přes 50 klientů realitní kanceláře.

Záhy skončil advokát ve vazbě, ale soud s ním dosud neskončil. Loni sice městský soud vyřkl osmiletý trest a Vlasákovi také nařídil nahradit škodu, ale advokát se odvolal, verdikt tak dosud není pravomocný. Vlasák se pokoušel hájit tím, že byly zneužity účty či nepořádek v účetnictví, ačkoli se během soudního procesu poškozeným omluvil.

Pravomocný je naopak rozsudek ve sporu, který s Reality 21 vedla společnost Proti bezpráví 21, jež sdružuje část bývalých klientů. Postup kanceláře přitom budil pochybnosti celou dobu, Reportéři ČT například zjistili, že ani po zjištění nebezpečí své klienty neupozornila. Služby advokáta Vlasáka přitom doporučovala právě ona. Klienti navíc podle svých slov nabyli dojmu, že je Vlasák zaměstnancem Reality 21, která ho prezentovala jako pracovníka svého právního oddělení.

Místo placení likvidace

Soud jí nakonec nařídil zaplatit 21milionové odškodné. Také soud se přitom podivil nad tím, že kancelář o problémech věděla, a přesto klienty neinformovala a jejich nemovistosti nechala převést na nové majitele. Prodávající se pak ocitli bez nemovitostí i bez peněz. Bývalý jednatel Reality 21 ale vždy odmítal, že by samotná realitní kancelář chybovala. „Domnívám se, že kancelář udělala všechno pro dobro klientů,“ řekl bývalý jednatel Petr Kouba soudu.

Krátce po rozsudku pak začala likvidace společnosti, ukázalo se, že je takřka bez majetku. Kouba přitom odpovědnost odmítl s tím, že kancelář prodal. O bílého koně, jak tvrdí jeho někdejší klienti, prý nešlo. „Našli jsme kupce, který ji chtěl koupit a pokračovat dál,“ řekl Českému rozhlasu.

Scénáři, kdy z Reality 21 zmizí majetek, se klienti předem pokusili zabránit, chtěli s ní zahájit insolvenční řízení, ve kterém by pak vymáhali náhradu škody. To se jim však nepodařilo. Soudce tehdy konstatoval, že není možné insolvenci vyhlásit, protože škoda vznikla hlavně v souvislosti s kriminální činností Vlasáka. „Je to velmi smutné, když navrhovatelé byli výrazně poškozeni,“ podotkl soudce Jiří Goldstein v březnu 2015.

Soud, který bude rozhodovat o exekuci na pojišťovnu, tak bude již pátým tribunálem, který se k případu dostane. Jediné, co se za celou dobu nezměnilo, je výsledek dávných obchodů s nemovitostmi – noví majitelé zaplatili a bydlí, staří již nebydlí, ale peníze nikdy nedostali.