Soudkyně Králová zrušila líčení v kauze Nečasová. Žalobci podali námitku kvůli podjatosti

Námitky opírají žalobci o kauzu Vojenského zpravodajství (zdroj: ČT24)

Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Helena Králová zrušila čtvrteční líčení s expremiérem Petrem Nečasem a jeho ženou Janou Nečasovou, které se mělo zabývat případem údajné korupce takzvanými trafikami pro bývalé poslance. Žalobci totiž podali námitku, že Králová není nestranná. Kvůli závažným chybám už jí nadřízený soud odebral kauzu zneužití Vojenského zpravodajství, kde rovněž figurují Nečasovi.

„Jsou důvody pochybovat o tom, zda současná předsedkyně senátu je v této věci nestranná. Případně, zda by její podjatost nezpůsobila nezákonné rozhodnutí ve věci,“ uvedl státní zástupce Rostislav Bajger. Stížnost žalobců bude posuzovat nadřízený městský soud, do jeho rozhodnutí soudkyně další jednání odročila.

Své námitky proti Králové opírají žalobci o kauzu Vojenského zpravodajství. „Vyhodnotila důkazy, které svědčí jak ve prospěch, tak v neprospěch obžalovaných, pouze v jejich prospěch. Pokud už takhle rozhodla dvakrát, máme pochybnosti o tom, že by potřetí rozhodla nestranně,“ vysvětlila mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci. Případ musí v současnosti znovu projednat nová soudkyně.

Další měsíc(e) čekání na rozsudek

V případu takzvaných trafik měli expremiér Nečas a jeho žena Jana trojici bývalých poslanců ODS zprostředkovat posty ve státní správě výměnou za složení mandátů. Součástí obžaloby jsou i údajně nezdaněné dárky pro Janu Nečasovou coby šéfku kabinetu premiéra.

  • Státní zástupci v červenci 2016 obžalovali expremiéra Petra Nečase i jeho manželku Janu Nečasovou (dříve Nagyovou) v kauze takzvaných trafik.
  • Tři bývalí poslanci ODS podle státních zástupců dostali lukrativní posty za to, že se vzdají svých mandátů ve sněmovně, a umožní tak přežití Nečasovy vlády.
  • Exposlanci ale mezi obžalovanými nejsou, Nejvyšší soud totiž jejich stíhání s odkazem na indemnitu zrušil a stát jim musel vyplatit statisícová odškodnění.
  • Jana Nečasová je navíc obžalovaná i kvůli nezdanění drahých dárků – třeba luxusních kabelek nebo šperků. Tyto dvě větve totiž žalobci letos v březnu sloučili.

Minimálně jeden měsíc bude trvat, než Městský soud v Praze rozhodne o možné podjatosti soudkyně. Kauza se tak může protáhnout až o několik měsíců.