Bělobrádek: Na jednání se STAN je málo času

UDÁLOSTI: Celostátní výbor KDU-ČSL debatoval o možné volební spolupráci s hnutím STAN (zdroj: ČT24)

Zda by měli jít do podzimních voleb společně s hnutím Starostové a nezávislí, nejsou lidovci stále přesvědčeni. O možné volební spolupráci debatoval celostátní výbor KDU-ČSL, který však o volební strategii nerozhodoval a konečné rozhodnutí ani příliš neuspíšil. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek si postěžoval, že je na zvažování možností příliš málo času.

KDU-ČSL by měla být již velmi blízko rozhodnutí, zda sestaví společnou kandidátku se STAN. Definitivní rozhodnutí by mělo padnout do 25. března, kdy bude volební sněm Starostů a nezávislých. Jasno ale zatím není. Nic na tom nezměnilo ani jednání celostátního výboru.

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek po něm řekl, že je stále možné, že půjdou KDU-ČSL do voleb společně, ale i to, že spolupracovat nebudou. Sám Bělobrádek je ale nespokojený s tím, že má málo času na vyjednávání o programových prioritách.

„Časová dotace je velmi nízká. Myslím, že kdybychom na to měli rok, mohli věci více prodiskutovat, bylo by to daleko jednodušší. Takto vyjednávání začalo až od Nového roku, protože jim doběhla smlouva. Musí se rozhodnout během několika málo týdnů,“ poukázal.

Zatím tedy žádná dohoda není. Ani kdyby se členové výboru shodli, že by ji lidovci uzavřít měli, nebylo by to ještě konečné. Ke schválení takového kroku je nutná celostátní konference. Ta již o případném spojenectví se STAN diskutovala počátkem února, výsledkem však bylo pouze prohlášení, že celostátní konference „podporuje dlouhodobou spolupráci s hnutím Starostové a nezávislí“ a „pověřuje předsednictvo jednáním“.

Strany KDU-ČSL i STAN již od počátku roku zvažují, jakým způsobem by mohly spolupracovat. Nejpravděpodobnější je volební koalice, přestože pro takové uskupení je podstatně obtížnější dostat se do sněmovny. „Desetiprocentní hranice se nebojíme, protože pakliže chceme něco v naší zemi změnit, tak mít pět procent a šest mandátů rozhodně nestačí,“ ujistil však předseda STAN Petr Gazdík. Starostové dávali nejprve přednost vzniku nové strany, za kterou by kandidovali lidovci i lidé ze STAN, ale to odmítla únorová celostátní konference KDU-ČSL.

Obě strany mají z minulosti zkušenosti právě s tím, co preferují. Starostové v minulosti kandidovali na listinách TOP 09, zatímco lidovci si v roce 2002 vyzkoušeli volební koalici, kdy spolu s US-DEU získali 14 procent.