Poškozená díla? Nesmysl, tvrdí bezpečnostní agentura. Národní galerie už našla jinou

Spory mezi Národní galerií a bezpečnostní agenturou pokračují (zdroj: ČT24)

Národní galerie v Praze vybrala novou bezpečnostní agenturu, respektive hned dvě. V pondělí večer podepsala smlouvu se společnostmi G4S a Indus. Dosavadaní bezpečnostní agentura vypověděla smlouvu Národní galerii v pátek, galerijní budovy byly kvůli sporům následně zavřeny. Fajt tvrdí, že v době jejích služeb byla poškozena vystavená díla a ostraha měla fyzické konflikty s návštěvníky. Zástupci agentury se proti těmto tvrzením ohradili, prý se budou bránit právními kroky a od Fajta požadují veřejnou omluvu.

Budovy, které musela galerie o víkendu uzavřít, budou veřejnosti opět otevřeny v úterý. V pondělí je galerie pro návštěvníky uzavřena tradičně. Ostrahu zajišťovala společnost ve všech šesti budovách NG, do práce ale nenastoupil jen dozor nad návštěvníky. Depozitářům, které jsou ve stejných budovách, ochrana nechybí a v pondělí se na ní stále podílela firma ABAS.

Dohoda s novou agenturou je uzavřená na rok, během něj NG vypíše výběrové řízení. Poté, co z něj vzejde nový dodavatel bezpečnostních služeb, začne pro G4S a Indus běžet dvouměsíční výpovědní lhůta. Zatím budou střežit majetek spravovaný NG „na základě pečlivého průzkumu trhu v rámci takzvaného jednacího řízení bez uveřejnění. Toto řešení umožňuje platná legislativa v krizové situaci, do které se Národní galerie v Praze dostala kvůli odstoupení od smlouvy minulým poskytovatelem, firmou ABAS,“ uvedla galerie. 

Nezaplacené faktury

Bezpečnostní agentura ABAS IPS Management vypověděla galerii smlouvu v pátek s odůvodněním, že instituce nezaplatila faktury za listopad a prosinec ve výši šesti milionů. „Když si koupím nějakou službu a ta služba není kvalitní, tak za ní prostě peníze nedám,“ vysvětlil ředitel NG Jiří Fajt. „Faktury byly vystaveny na základě odsouhlasených výkazů činností,“ namítá prokuristka společnosti ABAS Vladimíra Popardowská.

Jak se hlídají památky (zdroj: ČT24)

Práci agentury prověří ministerstvo

Agentura byla vybrána loni v tendru vypsaném ministerstvem kultury, spolupracuje s ní většina příspěvkových organizací inisterstva. Potíže s firmou měly i například Národní technické muzeum či Galerie Rudolfinum, uvedl ředitel této galerie Petr Nedoma. Smlouvu s novou agenturou podle Fajta ministerstvo kultury schvalovat nemusí. Resort se ale rozhodl, že kvůli situaci v Národní galerii prověří práci této bezpečnostní agentury i ve svých dalších organizacích.

Vím, že tam jsou určité neshody, ale já nemám důvod pochybovat o kompetentnosti vedení Národní galerie.
Daniel Herman

„Na základě událostí týkajících se Národní galerie v Praze ministerstvo kultury přistoupilo k průzkumu stávající situace v ostatních organizacích v jeho resortu, respektive v těch organizacích, se kterými má uzavřeny prováděcí smlouvy Společnost pro poskytování služeb fyzické ostrahy a pultu centralizované ochrany, jejímž vedoucím účastníkem je společnost ABAS IPS Management, dalším účastníkem je společnost PREVENTA service,“ uvedla mluvčí ministerstva Simona Cigánková.

Události, komentáře s Danielem Hermanem (zdroj: ČT24)

Pracovníci měli konflikty s návštěvníky, tvrdí Fajt

Fajt v neděli uvedl, že zodpovědnost za zavření galerijních budov nese firma ABAS, která bez jakéhokoli varování přerušila komunikaci a jednostranně odstoupila od smlouvy. Problémy s agenturou podle něj byly od začátku jejího fungování v galerijních budovách.

„Nebyly dostatečně kapacitně obsazovány směny do jednotlivých objektů, takže jsme některé z nich, zvláště Salmovský palác,  museli opakovaně zavírat. Dále máme zaznamenány případy fyzického napadení jedné naší návštěvnice zaměstnancem ostrahy,“ je prý schopen selhání agentury doložit.

Jsou zdokumentovány případy nedbalosti při plnění strážních povinností (spánek na pracovišti) nebo fyzické napadení návštěvníků ostrahou. Toto jednání mělo pro agenturu i finanční dopady. Není však pravdou, že NG neplatila oprávněné nároky agentury.
Z vyjádření na webu Národní galerie

V dočasné smlouvě i v té, jež bude výsledkem tendru, bude podle Fajta klauzule, že pracovníci ostrahy přejímají umělecká díla a prostory do své péče.

Konflikt byl jeden a oprávněný, hájí se agentura

Podle prokuristky společnosti ABAS Vladimíry Popardowské za dobu platnosti smlouvy došlo k jednomu standardnímu problému, kdy návštěvník opakovaně sahal na exponáty, proto musela ostraha zasáhnout. Doplnila, že odstoupení od smlouvy s okamžitou splatností kvůli závažnému porušení ze strany NG je přesně popsáno ve smlouvě.

Se smyšlenými výtkami pana generálního ředitele Jiřího Fajta nesouhlasíme a bezprecedentně poškozují dobré jméno naší společnosti, která vykonává služby pro stovky klientů.
Vladimíra Popardowská
prokuristka společnosti ABAS