Rathovu ústavní stížnost bude řešit jiný soudce: Suchánek mu dříve dělal náměstka i poradce

Soudce Radovan Suchánek se nebude zabývat ústavní stížností bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha na trestní stíhání. Rozhodl tak Ústavní soud, když Suchánka vyloučil kvůli tomu, že v minulosti působil jako náměstek na ministerstvu zdravotnictví a poradce Davida Ratha. Informaci ČT zjistila z veřejné justiční databáze.

David Rath si stížnost podal v roce 2014, stěžuje si v ní na trestní stíhání. Konkrétně na postup Poslanecké sněmovny, která ho vydala k trestnímu stíhání pro zločin přijetí úplatku.

Bývalý středočeský hejtman v případu v minulosti například opakovaně poukazoval na to, že některé důkazy - například odposlechy - opatřené policejním orgánem před zahájením trestního stíhání jsou procesně nepoužitelné. 

Jeho stížnost ale nebude projednávat Radovan Suchánek, a to kvůli možné podjatosti: „V případě soudce JUDr. Radovana Suchánka objektivně existuje jeho poměr ke stěžovateli, pro který lze mít pochybnost o jeho podjatosti,“ uvedl ve svém vyjádření Ústavní soud. 

Soud tím konkrétně poukazuje na to, že Suchánek v době, kdy byl ministrem zdravotnictví David Rath, působil jako jeho náměstek. Od roku 2006 do roku 2013 pak Suchánek vykonával v Poslanecké sněmovně činnost odborného poradce poslaneckého klubu ČSSD. Do třetice pracoval jako poradce také pro Středočeský kraj, a to od roku 2009 do roku 2012 za Rathovy hejtmanské funkce.