Z vyhřátého boeingu do ledové vody. Piloti a letušky cvičili přežití v drsné přírodě

Události ČT: Osádky civilních letadel se učily bojovat o holý život (zdroj: ČT24)

Osádky civilních letadel se od armádních záchranářů učily, jak přežít po nouzovém přistání v těžkých podmínkách. K simulaci přežití v mrazu s nedostatkem jídla a pití pilotům a letuškám posloužily zasněžené Krušné hory. Zažili si dokonce i propadnutí ledem a následnou chůzi v mokrém oblečení.

Vojenský instruktor učil personál civilních letadel třeba to, jak si ve sněhu vytvořit takzvanou past na zimu. „V zimě je vždycky nejdůležitější se schovat, vymyslet si, jak si zajistit tepelný komfort,“ říká kapitán Pavel Taršinský, který je náčelníkem skupiny záchranné a výsadkové služby letecké základny v pražských Kbelích.

Podle něj je úkolem pilota po ztroskotání s letounem postarat se o pasažéry a všechny přeživší až do chvíle, kdy je převezme záchranná jednotka. „Do té doby je letecký personál zodpovědný za každého jednotlivého pasažéra. Proto je učíme postupy, aby záchrana raněných byla co nejefektivnější, a tento týden se zároveň specializujeme na specifika záchrany a sebezáchovy v zimních podmínkách,“ vysvětluje na webu české armády.

Orientace podle noční oblohy se hodí i v době GPS

A že jde o věc fyzicky i psychicky náročnou, si osádky mohly vyzkoušet na vlastní kůži. Nejprve si osvojovaly orientaci v zimním terénu, mimo jiné si z přírodních materiálů vyráběly sněžnice pro přesun do místa záchrany. K tomu patřil také noční pochod a orientace podle noční oblohy. Piloti a letušky se učili obstarat si jídlo a pití nebo vytvořit si improvizované ohniště.

K náročným akcím výcviku nepochybně patřilo prolomení ledu a propadnutí do vody: „Na vlastní kůži zažili šok z ledové vody a následně zhruba pětisetmetrovou chůzi ve zmrzlém oděvu,“ popisuje Pavel Taršinský doplněním, že vše probíhalo pod dozorem zdravotníků.

Dostat na sníh vše, co je vidět

Vedoucí výcviku palubního personálu z tréninkového centra Richard Kubelka tvrdí, že vyzkoušet si diskomfort patří k hlavním cílům cvičení. Osádky letadel se v zasněžené krajině Krušných hor učily také způsoby, jak na sebe upozornit pátrací týmy a záchranáře.

Využít se k tomu dá vše, co mají po ruce, nebo najdou v zavazadlech k vytvoření kontrastních vzorců na sněhu, případně ke spálení, aby na sebe upozornili ohněm a kouřem.

Vydáno pod