Požár lakovny má druhou oběť. Zemřel hasič, který zasahoval ve Zvoli

Objekt lakovny Intebo ve Zvoli u Prahy už nehoří, hasiči ale i po středečním poledni nacházeli skrytá ohniska pod střechou sousední administrativní budovy. Požár lakovnu zachvátil v úterý nad ránem. V noci na středu místo hlídalo asi 30 hasičů, při požáru vznikla škoda zhruba 100 milionů korun a dva lidé zemřeli – vedle zaměstnance firmy ve středu odpoledne podlehl zraněním i zasahující hasič.

Podle mluvčí pražských hasičů Pavlíny Adamcové se zjišťují okolnosti, při kterých se záchranář smrtelně zranil. Jeho rodině byla poskytnuta posttraumatická péče.

Informaci o požáru haly o rozměrech 70 krát 15 metrů dostali hasiči v úterý před třetí hodinou ráno. Na místo se sjely desítky hasičů ze Středočeského kraje a Prahy, povolána byla i těžká technika ze Zbirohu a Hlučína. Vzhledem k velikosti požáru vyhlásili hasiči třetí ze čtyř stupňů požárního poplachu, uvnitř budovy explodovaly tlakové lahve. Až večer byl snížen stupeň poplachu ze třetího na druhý.

„Přes noc místo hlídala skupina hasičů z výškové techniky. Především dávali pozor na to, aby se oheň nerozšířil na vedlejší administrativní budovu,“ řekl Ladislav Holomčík. „Na místo už přijeli vyšetřovatelé. Vyšetřování však potrvá několik měsíců.“

Jeden zaměstnanec firmy zahynul

Majitel firmy Intebo Josef Šebek neví, z čeho mohl požár vzniknout. „Nepracujeme s ničím výbušným, takže zřejmě šlo o nějakou technickou závadu. Pro firmu je to samozřejmě obrovská zátěž, jestli budeme v činnosti pokračovat, to se teprve uvidí. Záleží na tom, jak nám pomohou naši zákazníci a partneři,“ řekl Šebek.

Statika lakovny je po explozi tlakových lahví narušená, hasiči nemůžou dovnitř (zdroj: ČT24)

Od noci na úterý byl pohřešován jeden z pracovníků firmy. Nebylo zřejmé, zda zůstal uvnitř, nebo v tu dobu v areálu nebyl. Hasiči v úterý večer oznámili, že uvnitř budovy nalezli pohřešovanou osobu mrtvou. Následně se v části budovy zřítilo několik stropních panelů, do objektu nebylo možné vstoupit a hasiči mohli hasit pouze z výškových plošin.

Zraněný hasič zemřel

Při požáru se také zranila pracovnice lakovny, utrpěla popáleniny obličeje a paže. Druhý zraněný, zasahující hasič, skončil v kritickém stavu na ARO kladenské nemocnice a jeho stav se nepodařilo zlepšit. Ve středu odpoledne zemřel.