Na neukázněné lyžaře číhá skrytý zabiják: Ocelové lano schované pod sněhem

Lano může lyžaře těžce zranit nebo i zabít (zdroj: ČT24)

Záchranáři upozorňují na životu nebezpečný hazard, kdy lyžaři ještě dlouho po zavírací době vyrážejí na sjezdovky. V té době už ale tratě upravují rolby. Riziko tak hrozí jednak při samotném střetu s několikatunovým kolosem. Ještě větší nebezpečí ale představuje ocelové lano, kterými jsou stroje na prudkých svazích jištěny. To totiž není ve sněhu vidět, jenže při nárazu ve vysoké rychlosti hrozí i smrt.

Rolba má sice mohutné pásy, na prudkém svahu ale stejně nezastaví okamžitě. V čerstvém prašanu klouže ještě několik metrů, samotný lyžař má navíc také dlouhou brzdnou dráhu. „Při střetu ve vysoké rychlosti hrozí poranění vnitřních orgánů, jako jsou plíce nebo srdce,“ varuje záchranář z krušnohorské Horské služby ČR Jan Kincl.

Na lyžaře pak číhá ještě jedno riziko. Jistící lano bývá i 200 metrů dlouhé, jenomže vidět z něj je jen pár metrů – zbytek se ztrácí ve sněhu. Na videu, které natočili záchranáři v Tyrolsku, toto lano roztrhalo figurínu, která představovala lyžaře.

Počátkem týdne ale v Alpách došlo k těžkému zranění ve skutečnosti: 58letý lyžař tam i přes všechna varování vjel na uzavřenou trať. Narazil do lana a těžce se zranil.

Podobným případům se chtějí vlekaři logicky vyhnout, jenže pouhé varovné cedule nefungují. Jak se přesvědčil štáb ČT v Krušných horách, i 45 minut po uzavření sjezdovky po ní občas projede lyžař.

„My už opravdu přemýšlíme i o tom, že budeme držet nějaké hlídky,“ zlobí se provozovatel skiareálu Plešivec Petr Voráček.

Vydáno pod