Připojit se ve vlaku k wifi začíná být samozřejmostí. České dráhy plánují další spoje

Připojení k internetu začíná být samozřejmostí i při cestování vlakem. České dráhy proto letos plánují zavést wifi na další zhruba stovce spojů. Soukromí přepravci už internet nabízejí téměř všude.

Internet patří při cestování vlakem mezi nejoblíbenější doplňkové služby. Na hlavních tratích ho zdarma nabízejí oba soukromí dopravci, tedy RegioJet a LEO Express.

Zhruba 600 takových spojů mají i České dráhy. Ve většině vlaků využívají několik karet všech operátorů, aby příjem byl co nejstabilnější. Připojení se ztrácí pouze v místech se špatným pokrytím signálu nebo třeba v tunelech.

Bezplatné připojení k internetu umožňuje nyní každý desátý spoj Českých drah, a to nejen na hlavních tratích, ale i na těch regionálních. Nově bude dostupné i v některých zastávkových vlacích z Berouna do Prahy. Například v sousedním Německu je přitom wifi pouze v expresech ICE. 

V evropských metropolích jsou internet i mobilní signál většinou už běžně dostupné v metru, a to i v tunelech. V Praze lze volat pouze v úseku nové trasy A. Metropole chce ale v nejbližších letech pokrýt signálem celou síť metra. Letos se přidá část linky C. Náklady ve výši asi 100 milionů korun zaplatí operátoři.