Soudy mají nejméně nedodělků za pět let. Ubývá exekucí a přibývá soudců

Počet nevyřízených případů u okresních soudů loni rekordně klesl o 15 procent. Zatímco dříve měli soudci běžně přes 300 tisíc nedodělků, za loňský rok to je jenom 230 tisíc. Pomohl k tomu úbytek exekucí i občanských sporů, ale i nárůst počtu soudců a soudního personálu.

Nejrychleji v současnosti mizí nevyřízené spisy ze severočeských soudů, které dřív patřily k nejpomalejším. Symbolem zahlcené severočeské justice dosud zůstává i spor o zaplacení víceprací na Mariánském mostu v Ústí nad Labem, který se táhne už sedmnáct let, ale i ten se blíží k řešení. Znalci totiž píšou takzvaný superposudek, na základě kterého má padnout definitivní rozhodnutí.

Děláme další opatření, posilujeme soudy, zlepšujeme jim vybavení, kde to jde, vyrovnáváme je mezi sebou tak, aby pokud možno i ty pomalejší věci šly rychleji.
Robert Pelikán

Zlepšující se výkonnost soudů na Ústecku dokazují i statistiky. Rekordmanem je Okresní soud v Děčíně. Počet nerozhodnutých sporů tam klesl o 37 procent. „Domnívám se, že je to zejména zintenzivněním dohledové činnosti a zvýšením pracovního nasazení soudců. Jsou tu kolegové, kteří tu bývají deset hodin, někteří méně, někteří i více,“ přiblížila předsedkyně děčínského soudu Zdeňka Hošková.

Vždycky jsem říkal, že u nás soudy nefungují zase tak špatně ve srovnání s ostatními státy EU.
Pavel Blažek

Víc než o třetinu dokázali snížit počet nevyřízených civilních žalob také na Obvodním soudu pro Prahu 1. Poprvé po čtyřech letech jejich množství kleslo pod deset tisíc. S největším náporem sporů v republice pomáhají takzvané minitýmy. Každý soudce má úředníka a asistenta, se kterými dlouhodobě spolupracuje.

Vedení soudu v Praze 1 rovněž pravidelně kontroluje, jestli se staré případy blíží k rozsudku. „Soudci musí každé tři měsíce odůvodňovat, proč řízení není skončeno, kdy učinili poslední úkon a kdy bude další jednání,“ podotýká místopředsedkyně pro civilní úsek Alena Novotná.

Události ČT: Počet nevyřízených případů u českých soudů loni rekordně klesl (zdroj: ČT24)

Česko má hodně soudců, s agendou přesto musí ještě pomáhat asistenti

Nejvytíženější regiony pravidelně posilují noví soudci. Už ve středu jich přibude dalších 33. Nejvíc na severní Moravu. Celkem působí v české justici přes tři tisíce soudců, podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) jich tak máme v mezinárodním srovnání spíš více. Avšak 463 z nich je v důchodovém věku, zároveň se v taláru aktuálně neobjevuje osmdesát soudkyň, které jsou doma s dětmi.

Vývoj počtu nových případů u okresních soudů
Zdroj: ČT24

Část agendy se vedení soudů snaží přenášet na asistenty nebo úředníky. Předsedkyně děčínského soudu Hošková si je sice chválí, nicméně upozorňuje, že nemohou zpracovávat vše.

Největší pomocí je tak v současnosti to, že už se na justici po snížení odměn pro advokáty nevalí stovky sporů o drobné částky. „Pokud jde například o nedoplatky za telefon nebo za jízdné, s takovou věcí se dnes vůbec nevyplatí na soudy obracet,“ zmiňuje advokát a autor Mapy průtahů David Záhumenský.

Nevyřízené občanskoprávní spory
Zdroj: ČT24

V trestních kauzách zase pomáhá pokles kriminality a tím pádem i obžalob. A opatrovnickým soudům zase díky novele zákona odpadla povinnost schvalovat vybírání peněz ze stavebního spoření psaného na děti. Právě u opatrovnických soudů tak loni stoupla výkonnost. Oproti stavu před pěti lety vyřídily o polovinu více věcí.